fbpx

Бициклом краj Дунава и по Фрушкоj гори

0
(0)

НOВИ СAД – Регионална развоjна агенциjа Срем jе, ради унапређивања туризма као и подстицања развоjа малих и средњих предузећа коjа се наслањаjу на ту привредну грану, урадила проjекат за успостављање бициклистичке руте кроз фрушку гору и поред Дунава.

На фрушкоj гори одвиjаjу се различите туристичке активности и туристи са задовољством долазе на ту планину али понуда и инфраструктура у том делу сремског региона „не задовољаваjу и можемо уз одређена улагања да имамо далеко боље резултате“, рекао jе Танјугу директор те агенциjе Mилан Mирић.

Напоменувши да су за своj проjекат развоjа бициклистичког туризма искористили дате оквире предвиђене у Дунавскоj стратегиjи, Mирић jе додао да им jе мотив био и то што су „колеге са хрватске стране довели своjе бициклистичке руте до границе са Србиjом“.

У оквиру проjекта бициклистичке руте кроз фрушку гору проjектовани су саобраћаjна сигнализациjа и одморишта за бициклисте, коjа су у складу са одговараjућим прописима тог Националног парка, обjашњава Mирић.

Рута jе дуга укупно 142 километра и протезаће се од граничних прелаза Нештина-Илок и Шид-Tоваррник, па гребеном фрушке горе „Партизанским путем“ до тачке где се спаjа са „Eвро-вело 6“ на териториjи општине Инђиjе.

На тоj бициклистичкоj рути обележени су кључни потенциjали попут 18 фрушкогорских манастира и 15 jезера као и остала природна и културна богатства, напомиње Mирић и додаjе да су у оквиру тог проjекта додатно едуковани они коjи се на том подручjу баве неком врстом туризма или производњом ради повећања своjих прихода.

Бициклистичка рута ће, како jе истакао, преко Руме, Шида и Сремске Mитровице бити проширена и на реку Саву тако да ће обухватити практично читав Срем.

Непроцењив значаj за остваривање тог проjекта имаће успостављање дестинациjске менаџмент структуре на простору фрушке горе и Дунава, jединственог проjекта коjи jе ових дана представљен у Новом Саду, каже Mирић истичући да се том сарадњом више општина из региона Срема и Бачке отвараjу боље могућности за финансирање проjеката како у земљи тако и из иностранства.

Директор Регионалне развоjне агенциjе Бачка Срђан Везмар напомиње да jе формирање дестинациjског менаџмента и одговараjуће компаниjе тренутно наjвећи проjекат коjи се реализуjе у туризму у Србиjи и „први jе такве врсте на Дунаву у читавоj Eвропи“.

Његовим остваривањем „даћемо подршку локалном економском развоjу, пре свега кроз креирање нових туристичких понуда, развоj предузетништва, посебно оног женског“, обjашњава Везмар.

Oн jе додао да ће кроз таj проjекат бити подржана и мала и средња предузећа као што су винариjе, мини хотели, пансиони, сувенирнице и друга, како би страни туристи, коjи у Србиjу долазе крузерима Дунавом, бициклима или на друге начине, могли да резервишу нове туристичке понуде и на подручjу фрушке горе проведу више дана.

Проjекат дестинациjског менаџмента jе добар пример и за остатак Србиjе jер ће туристичку понуду учинити конкурентниjом на регионалном тржишту, истиче Везмар напомињући да jе таj вид организовања у земљама EУ дао добре резултате и показао се као место са коjег се на обjедињен начин управља туристичком понудом.

 

Танјуг

фото: Милован Миленковић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

РЗС: Пад БДП-а у Србије у другом кварталу 2020. године за 6,5 одсто

1 (1) Према флеш процени Републичког завода за статистику (РЗС), реални пад бруто друштвеног производа …

Електронски надзор у Србији – Велика братија

4.8 (5) Први запаженији сајбер напади у Србији, за које постоји сумња да их је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *