Економија

Бивши британски министар финансија: Спасавање евра џиновска пирамидална шема

Бивши британски министар финансија (1990-1993) Норман Ламонт, који је својевремено заједно са премијером Мејџором издејствовао да Британија остане изван еврозоне, данас је у лондонском “Дејли мејлу” објавио ауторски чланак у ком се залаже за банкрот презадужених земаља, као безболније решење, док план за спасавање евра који би укључивао директне позајмице ЕЦБ назива назива “џиновском пирамидалном шемом”.

Ламонт најпре подсећа на настанак еврозоне, коме је према његовом мишљењу својом одлучношћу раних 90-тих година кумовао бивши немачки канцелар Кол, док он сам, како тврди, никада није веровао у успех монетарне уније, јер сматра да би за то био неопходан федерални систем опорезивања и издатака – односно исти фискални режим за све земље.  

Сада су се лидери земаља које овај пројекат подржавају нашли у шкрипцу, јер знају да им парламенти њихових земаља никада неће одобрити огромне суме потребне да се он спасе. Стога су министри финансија еврозоне сковали алтернативни план – да парламенте заобиђу тако што ће највећи део потребне суме обезбедити ЕЦБ – и то је оно што Ламонт сматра истински застрашујућим.

Ко ће спасавати ЕЦБ ако западне у невоље и постане несолвентна? Одговор гласи: исте оне презадужене чланице које би она својим зајмовима требало да спасава и које су се обавезале да спасавају једне друге, а све то подсећа, како је један од представника аргентинске централне банке већ изјавио, а Ламонт цитира, на џиновску пирамидалну шему – шпекулативни аранжман у ком се издашне камате финансирају новим улозима, све док се читава конструкција не уруши.

Уместо тога, много безболније, реалније и демократскије (тј. у већем складу с вољом европских народа и парламента) би, сматра Ламонт, било да се презадуженим земљама омогући да прогласе банкрот и да се евро постепено и организовано демонтира.

Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!