Бивши фотељаши још на буџету

Бивши фотељаши још на буџету

0
(0)

Недопустиво је да Управа за дијаспору још увек није заживела у Министарству спољних послова Србије. То најбоље говори о потпуној небризи Владе Србије према сународницима у иностранству, али и о грађанима који живе у Србији.

Јер, од 1. новембра почиње смањење пензија и зарада које се финансирају из буџета, док из угашене Канцеларије за дијаспору 27 људи из истог тог буџета и даље прима плате и то само зато што долазе на посао. За непостојеће функције и никаква радна задужења платне спискове им потписује Вељко Одаловић, генерални секретар Министарства спољних послова. Ово за „Вести“ тврди Јанко Веселиновић, председник Одбора за дијаспору Скупштине Србије и пита зашто министар Дачић већ месецима толерише ово стање?

Дијаспори не требају послушници

– Кога год да нам наметну из политичких структура, тај државни послушник радиће за себе и своју каријеру, а не за дијаспору. Ако ми из дијаспоре предложимо кандидате, сами ћемо да сносимо одговорност за њихов рад. Уједно ће бити избегнута могућност манипулације дијаспором чега је било у бившој Канцеларији и бившем Министарству за дијаспору – образложио је Драган Станојевић, председник Скупштине дијаспоре идеју да расејање и Србе из окружења треба питати ко ће бити на челу Управе при МСП-у.

Он подсећа да некадашњи функционери угашене владине Канцеларије за дијаспору нису разрешени са укинутих функција нити су именовани на нове дужности.

– На платном списку су а немају никакве конкретне радне задатке, али им плате редовно пристижу. И ово је више него јасна слика о стварном стању у Влади Србије, као и о њеном ставу према сународницима који живе изван граница матичне државе – критикује Веселиновић.

Иначе, он је подржао став скупштинског Одбора за сарадњу са дијаспором и Србима у региону да дијаспора и Срби у региону треба да се питају ко ће бити директор Управе при Министарству спољних послова.

– Без обзира да ли ће бити из расејања, региона или из Србије, најважније је да онај ко буде на челу Управе добро познаје специфичности, проблематику и потребе дијаспоре и Срба у региону. Треба да има разгранате и чврсте контакте са организацијама и угледницима у европском и прекоморском расејању, као и у земљама у окружењу, али и да је стручан и спреман да пуно ради. Само таква особа може се бави овим важним питањем – каже Веселиновић за „Вести“.

 

Р. Лончар – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Нишу незапослена 434 лекара, а Влада тражи помоћ у дијаспори

У Нишу незапослена 434 лекара, а Влада тражи помоћ у дијаспори

0 (0) У борби против коронавируса на располагању је и више од 400 лекара који …

ПОРУКА ВУЧИЋЕВОГ РЕЖИМА ДИЈАСПОРИ: Не долазите у отаџбину!

ПОРУКА ВУЧИЋЕВОГ РЕЖИМА ДИЈАСПОРИ: Не долазите у отаџбину!

5 (1) Због непоштовања препорука и молби из Србије поручују дијаспори „немојте долазити у отаџбину“, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend