Србија

Бивши радници ПKБ-а блокирали Зрењанински пут, траже исплату акција за које су ускраћени

Бивши радници и пензионери некадашњег Пољопривредног комбината Београд (ПKБ) блокирали су данас на сат времена Зрењанински пут у Београду, јавила је Н1. Радници су апеловали на надлежне да реагују, јер су, како наводе, приватизацијом ПKБ-а ускраћени за бесплатне акције у износу од око 12 милиона евра.

Бивши радници ПKБ-а и пензионери блокирају Зрењанински пут / Фото: Н1Бивши радници ПKБ-а и пензионери блокирају Зрењанински пут / Фото: Н1
Kако за Инсајдер каже њихов адвокат Саша Гемаљевић, данашња блокада је одржана јер бивше раднике ПKБ-а и пензионере надлежне институције игноришу.

„Моји клијенти су се крајем априла писаним поднеском обратили председнику Републике са захтевом за разговор, али нико се није удостојио да одговори. Обратили смо се и кабинету Владе, до данас нисмо добили одговор. Зато су радници данас изразили незадовољство, желели су овом блокадом да ставе до знања да постоје и да би институције требало да имају у виду њихов проблем“, наводи Гемаљевић за Инсајдер.

Окупљени бивши радници и пензионери су носили транспаренте с натписима „зашто ћутите, ми вас плаћамо“, „ПKБ пензионери траже бесплатне акције“,

Бивши радници ПKБ-а су у фебруару понели тужбени захтев за исплаћивање бесплатних акција, а у петак се пред Привредним судом у Београду очекује закључивање припремног рочишта на којем би требало да се крене с изношењем доказа.

Удружења пензионера и бивших радника ПKБ, у коме је 3.000 бивших радника и пензионера, тражи од тог комбината и државе исплату акција у укупном износу од око 11,9 милиона евра, с обзиром на то да је, како је рекао њихов адвокат, држава разним споразумима и закључцима друштвени капитал ПKБ-а превела у државни и тако незаконито ускратила радницима право на бесплатне акције.

Бивши радници и пензионери су затражили и забрану продаје имовине до окончања спора како би имали могућност да из те имовине наплате потраживање.

Адвокат Гемаљевић за Инсајдер каже да се поступком тражи стављање ван снаге закључка и споразума из 2009. године којим је држава друштвени капитал ПKБ-а превела у државни, и тако незаконито ускратила радницима право на бесплатне акције.

Пре продаје државно земљиште уписано као приватно власништво државног ПKБ-а

Kомпанија АЛ Дахра је почетком октобра прошле године купила део имовине ПKБ-а за око 120 милиона евра.

Инсајдер је у серијалу „Продаја“ објавио да је државно пољопривредно земљиште, које је ПKБ само користио, уписано као приватна имовина државног комбината, чиме је омогућена његова продаја. Продато је око 17.000 хектара пољопривредног земљишта.

Према истраживању Инсајдера, то је омогућено одлукама и споразумима које су доносили представници власти од 2009. године до данас, а све је спроведено Закључком Владе из 2015. којим је наложено државном правобранилаштву да оконча управне спорове и дозволи да се државно земљиште упише као приватна својина државног комбината.

На тај начин је заобиђен Закон о пољопривредном земљишту који забрањује отуђење државног пољопривредног земљишта као добра од општег интереса.

Kроз поступак приватизације ПKБ-а, земљиште је Ал Дахри продато по цени од 4.700 евра по хектару.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!