Србија

Благо древне Србије (фото галерија)

Највреднија домаћа археолошка налазишта. Мало која земља може да се похвали овако богатом историјом

Скривени свет древних цивилизација и богата историја данас су можда најјачи адути у туризму. Због културно-историјских споменика многи су спремни да превале пола света и потроше енормну количину новца. Нажалост, домаћи путници често нису свесни да какво се богатство налази у нашем дворишту…

Нема туристичког радника из Европе и света, који по повратку из Србије није донео закључак – то је колевка човечанства и скривена ризница историјског блага. И заиста, по налазиштима старих цивилизација, средњевековних градова и манастира, може да стане уз раме са државама, које туризам базирају на археолошким налазиштима и античким споменицима.

Нажалост, овакву шансу до сада нисмо знали да искористимо, а посебно брине чињеница да многи наши људи не препознају историјске вредности, које им се налазе пред носем. Српски туристи радије уплаћују одмор у иностранству и обилазе тамошње градове “богате историје”, а занемарују невероватно културно-историјско наслеђе на овом простору.

А оно је заиста изузетно, од праисторијских напредних цивилизација, преко многобројних експоната римске империје, до непроцењивих средњевековних “бисера” – православних манастира и цркава.

Лепенски вир

Без дилеме, једно од значајнијих археолошких налазишта у свету. Најстарије европско урбано насеље из доба неолита, смештено је на десној обали Дунава, у Ђердапској клисури. У време изградње хидроелектране (1965-1970) откривено је рибарско и ловачко насеље. Током ископавања пронађено је седам сукцесивних насеља и 136 објеката (стамбених и сакралних), за које се испоставило да су изграђени у прериоду од 6500. до 5500. године пре наше ере. Главни руководилац истраживања овог локалитета је био професор др Драгослав Срејовић, чувени археолог и академик.

Још један од разлога за посету Лепенском виру је тај што је завршено реновирање и покривање локалитета, па је комплекс претворен у модеран музеј са свим пратећим туристичким садржајима.

Винча

Блистави туристички бисер, који се налази само неколико километара од Београда, потпуно је неискоришћен. Винчанска култура је била технолошки најнапреднија праисторијска култура у свету, у вековима петог Миленијума и почетком четвртог пре нове ере. Најранија металургија бакра у Европи потиче са локалитета Беловоде у источној Србији. Сваки од истражених, наталожених слојева, обележава поједине фазе живота у Винчи и садржи ризнице вредних предмета: оруђе и оружје од камена и кости, посуђе, ритуалне вазе, фигурине упечатљиве стилизације, накит од разних врста ретких и скупоцених материјала… О степену развоја упечатљиво говоре урезани знаци, познати као “винчанско писмо”, које подсећа на српску ћирилицу и баца ново светло на историју овог дела Европе.

Виминацијум

Највећи амфитеатар на Балкану, који би фасцинирао и становнике старог Рима. Војни логор и град настао је у првом и трајао до почетка 7. века. Био је један од најзначајнијих легијских логора на Дунаву, а извесно време и главни град римске провинције Горње Мезије, која је обухватала највећи део Србије, северну Македонију и део Бугарске. Виминацијум је имао неколико десетина хиљада становника, док је логор око кога је настао град, чувало чак 6.000 војника. Разорили су га Атилини Хуни 441. године, а обновљен је као војно утврђење 535. године за време Јустинијана Првог. Амфитеатар је имао чак 12.000 места.

Сирмијум

Темељи Сремске Митровице крију антички град и једну од четири престонице Римског царства. Подигнут је у 1. веку, а колико је био значајан јасно је и по томе што је чак седам владара Римског царства рошено у Сирмијуму и његовој околини: Трајан Деције, Аурелијан, Проб, Максимијан, Хостилијан, Констанције Други и Грацијан. Сирмијум је постао престоница Римског царства 1. марта 293. године за време владавине Галерија.

Гамзиград

Царску палату Ромулијана с краја трећег и почетком четвртог века саградио је император Галерије и то у месту рођења, у живописној долини Црне реке, недалеко од данашњег Зајечара. Палати је дао јој име по својој мајци. На остацима Гамзиграда посетилац подједнако добро може да открије моћ, раскош, али и уметничку префињеност и начин живота древног Рима. Палате украшене изванредним мозаицима, фрескама и скупоценим скулптурама, представљале су врхунац уметности тога доба. Феликс Ромулијана, Гамзиград, од 2007. је на листи светске културне баштине Унеска.

Трајанов мост и Трајанова табла

Римски император Трајан почетком другог века наредио је да се изгради пут кроз Ђердапску клисуру и мост до тада невиђених размера, са намером да пређе реку Дунав и покори Дачане. Приликом преузимања власти Трајан је рекао: “Бићу поштован када Дакију учиним римском провинцијом и када Дунав и Еуфрат пређем преко моста.”

Свечано је отворен 105. године. Први мост икада подигнут на доњем Дунаву, који је на том месту, у близини Кладова, био дуг 1.097,5 м и широк око 800, цео миленијум важио је за најдужи мост икада саграђен. Завршен је за само две године!

Бели анђео и манастири

Лепота, вредност и значај српских манастира је изузетна, посебн се издваја фреска Белог анђела у манастиру Милешева. Када је из Европе послат први сателитски сигнал у васиону 23. јула 1962. године, у “пакету достигнућа Земљана”, биле су слике човековог освајања Месеца, Кинеског зида и фреска Белог анђела. Веровало се да ће, ако у васиони постоје разумна бића, схватити поруку коју својом појавом и ликом носи Бели анђео, а то је порука мира, љубави и разумевања. Бели анђео је део композиције “Мироноснице на Христовом гробу” из цркве Вазнесења Христовог, једно је од највреднијих дела српске и европске уметности средњег века.

Голубачка тврђава

Голубачки Град или Голубац је монументална средњовековна тврђава на десној обали Дунава, на улазу у Ђердапску клисуру. Не зна се тачно ко и када га је подигао, а први пут се помиње 1335. године. У јуну је најављено да ће се тврђава, као и комплетно подручје око ње реновирати, а посетиоци ће имати све туристичке садржаје. 

Константин велики и Ћеле кула

Поред античке историје Ниша (где је рођен утемељивач хришћанства у Европи римски цар Константин велики), у овом граду обавезно би требало видети и Ћеле кулу, у коју су узидане главе српских војника. Процењује се да је у бици на Чегру 1809. погинуло око 10.000 турских војника. Како би оправдао толики губитак, нишки Хуршид паша наредио је да се коже са глава погинулих Срба одеру, напуне сламом и пошаљу у Цариград, што је била вековна турска пракса. Да би заплашио Србе, наредио је да се у знак опомене на источној страни Ниша сазида кула од камена и да се у њене зидове узидају преостале лобање погинулих војника.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!