БЛОКАДА: Од долине Лима до долине глади и безнађа. Радници блокирали Прибој, Крушевац, Крагујевац

0
(0)

РАДНИЦИ Фабрике аутомобила у понедељак су око 8.30 живим зидом и са два камиона на улазу у Прибој, блокирали барску пругу и регионални пут Прибој – гранични прелаз Увац, према БиХ. Прекинут је железнички и друмски саобраћај у Лимској долини, а путничка возила провлаче се уском заобилазницом. На барикадама се једино пропуштају санитетска возила, а ту је јако полицијско обезбеђење. 

Тако су и у Прибоју попут радника крагујевачког „Аутосаобраћаја“ одлучили да зарађено сачекају на шинама, док су радници уљаре у Крушевцу у понедељак протестовали испред градске управе. Њима се дугују 23 плате!

– Ако треба, остајемо десет дана, даноноћно – дао је свима до знања председник Штрајкачког одбора Милорад Драгаш подсећајући да већ 10 дана у ФАП траже исплату једне од пет плата, оверу здравствених књижица и одговор Владе Србије о судбини фабрике.

Камионџије су генерални штрајк почеле у петак у фабрици. Са штрајкачима у понедељак су били генерални директор ФАП Зоран Заковић и председник општине Лазар Рвовић.

– Подржавамо протест, јер смо у безизлазу и фабрика и град, поготову откако су укинуте субвенције. Верујем да ће Влада наћи решење за бар једну плату и оверу књижица, да се преживе дани до стратешког партнера – каже Рвовић. – Не разумем да један министар каже да се преговара са озбиљним партнерима, а други тврди – нико није заинтересован за ФАП!?

КОНТРАБЛОКАДА ПРЕДСТАВНИЦИ месних заједница Станово, Мале Пчелице, Корићани и Драгобраћа, где доминирају савети који блиско сарађују са градоначелником Верољубом Стевановићем, али имају и највише проблема због блокаде „Аутосаобраћаја“, у понедељак су најавили да ће блокирати све алтернативне правце преко којих се сада одвија саобраћај. Они тврде да ће у уторак у 12 сати, ако не буду уклоњене барикаде незадовољних радника, потпуно паралисати саобраћај, чак и преко села и брда.
Агонија највеће фабрике у Рашкој области довела је на просјачки штап многе породице. Град се суочио са немаштином. У последња три месеца просечна зарада у Прибоју је 20.445 динара, по чему је на зачељу Србије. Сваки пети становник општине је незапослен.

– Ово није битка само за ФАП већ и за Прибој – јада се Радмило Пешевић, КВ радник. – Лекари су стазу поред Лима до границе на Увцу назвали стазом здравља, а сад је то стаза сиротиње, јада и чемера…

Воз из Београда стигао је на станицу Прибој неколико десетина минута после почетка блокаде. Према најавама из Медија центра ЖС, возови ће из Бара и Бијелог Поља саобраћати до Пријепоља, а из Београда до Ужица. Око подне није се знало да ли ће за путнике бити организован аутобуски превоз на релацији Ужице – Пријепоље.

У исто време, у Крушевцу су своју муку испред Градске куће изнели и радници Фабрике уља. Траже да им градоначелник помогне и закаже хитан састанак са министром привреде Сашом Радуловићем. Запослени, њих 134, траже ургентну финансијску помоћ, социјални програм, оверу књижица и повезивање радног стажа.

– Људи буквално гладују – упозорава Нешко Гајић, председник АСНС-а. – Тражили смо помоћ да бисмо спасли фирму, али нам нико није одговорио. Међу првима смо урадили „личну карту“ и пријавили се за социјални програм. Дани су нам одбројани.

Радници подсећају да Фабрика уља није примила ни динар субвенција, а да самостално, као предузеће у реструктурирању није могла да добије банкарске гаранције. Рачун фирме је у блокади.

Саша Мирковић, председник Синдиката „Независност“ каже да радни стаж има „рупу“ од чак две године и девет месеци.
ТАНКА КАСА ДЕСЕТИНЕ радника свакодневно куца на општинска врата у Прибоју тражећи помоћ за лекове, огрев… Па и та средства ће за који дан пресушити јер је танка општинска каса, не знам како ћемо обезбедити мазут за грејање, како ће комуналци износити смеће – забринут је Рвовић.

Градоначелник Братислав Гашић је обећао да ће пробати да закаже састанак са министром и да ће му пренети вапај радника, али подсећа да је закон јасно предвидео да исплата социјалног програма није могућа док се не нађе стратешки партнер.

И радници крагујевачког „Аутосаобраћаја“ и даље, већ другу недељу, држе у блокади железнички и друмски саобраћај Крагујевац – Краљево, јер није почела реализација договора са првим потпредседником Владе Александром Вучићем.

Посебно их је наљутило саопштење Градске управе да ће због блокаде поднети кривичне пријаве против Н. Н. лица.

Подршку им је дао Полицијски синдикат Србије.

– Верујемо да је срамота да је полицијска организација једина која је подржала радничке протесте – каже Вељко Мијаиловић, челник те синдикалне организације. – Одлучили смо да нема те силе која ће их уклонити са барикада. Неопходан је договор.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

За раднике „Фијата” неће бити посла целог лета

5 (1) Преполовљена тражња на тржиштима Италије и Шпаније, на којима се највише продаје модел …

ПРЕКИД ПРОИЗВОДЊЕ: Радници Фијата од понедељка на плаћеном одсуству

1 (1) РАДНИЦИ компаније „Фијат Kрајслер аутомобили Србија“ у Kрагујевцу од 20. до 31. јула …

4 Коментара

  1. Овако блокират "пут" и Црне Горе и Србије у еу – отпалу од Исуса Христа Бога Јединог.

  2. Pre godinu dana,kao da o tome nisu ni razmišljali…??!!

  3. Nema tu ništa dok "cela srbija" ne zapeva INTERNACIONALU i dok radnici u ruke ne uzmu ono čime će uzeti i ono što im je oteto i što im pripada … između ostalog i slobodu koja je već godinama izgubljena.

  4. мука на народ……пролазим кроз те крајеве често,јако јако тешко се живи…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend