уторак , фебруар 20 2018

Bloomberg: Штетни програм који САД приписују „руским хакерима“ направљен је у Украјини

ОТИШЛЕ су предалеко ствари са оптужбама САД на рачун „руских хакера“ – оценио је Bloomberg.

Истовремено је упозорио да извештај америчког Министарства за унутрашњу безбедност и FBI – са изнетим подробностима наводних руских сајбер-напада – може имати озбиљне последице јер даје „безграничне могућности за извођење операција под лажним заставама“. А државни врх САД је већ показао склоност да их све приписује Русији.

Bloomberg наглашава да тај извештај не садржи доказе да су руски хакери утицали на председничке изборе у САД.

Уместо доказа, у извештају се указује на „правила“ која помажу да се разоткрије деловање „руске сајбер-шпијунаже“. У то име се у извештају описује штетни програм Web Kit PAS Tool PHP. Међутим, то је „кора од банане“.

Стручњаци за интернет-безбедност из компаније Wordfence утврдили су да тај програм постоји на интернету – што значи да је свима доступан – а такође: да је направљен у Украјини.

Тврде и да је тај програм популаран међу хакерима из целог света, а не само међу руским.

Bloomberg чак указује да је у извештају америчких институција описана донекле застарела верзија украјинског програма.

Бос Wordfence – Марк Маундер – тим поводом је већ изјавио: „Разумно је за претпоставити да би сарадници руске шпијунаже направили и користили своје инструменте или да би користили најновије, а не застареле туђе“.

Bloomberg наглашава није морало бити тако и упозорава да је у проблем у нечему другом: с обзиром да су власти САД штетни програм PAS приписале „руским хакерима“ – сви сајбер-криминалци добили су шансу да своја дејства „прокњиже“ Русији.

Bloomberg на крају резимира овако: „Америчка обавештајна заједница прави себе смешном под политичким притиском одлазеће (Обамине) администрације и неких јастребова из Конгреса САД. Она мора престати да у томе учествује јер се нико не може кривити за хакерске нападе на основу свима доступних програма и IP-адреса“.

Факти

Актуелно

Ешер између науке и уметности

Проучавајући уметнички опус холандског графичара Мориса К. Ешера (1898‒1972), откривамо у његовим радовима невероватну визуaлизацију …

Почео Фестивал науке на Београдском сајму

Једанаести Фестивал науке, под слоганом „Један на један”, отворен је данас на Београдском сајму, а …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons