Bloomberg: Земљину северну полулопту очекује веома оштра зима

Bloomberg: Земљину северну полулопту очекује веома оштра зима

* Поларни вртлог, са зоном ниског притиска на Северном полу, биће слабији ове године него прошле. То значи да ће предстојеће зиме хладни арктички ваздух чешће `преплављивати` просторе Азије, Северне Америке и Европе и доносити им нагла захлађења

* Америчка агенција чак упозорава: „То ће имати далекосежне, не само економске, већ и политичке последице. Наредна зима може тренутну енергетску кризу претворити у глобалну економску… Многи грађани ће ове зиме можда морати да све своје приходе дају за грејање“

______________________________________________________

АМЕРИЧКА новинска агенција Bloomberg објавила је прогнозу метеоролога да ће наредна зима бити „врло оштра“.

Толико да ће направити хаос на свим тржиштима – од енергената до хране.

Bloomberg преноси и прогнозу која није примарно метеоролошка: да таква зима може тренутну енергетску кризу претворити у глобалну економску кризу.

Иста агенција указује да становници већине европских земаља већ почињу да добијају  велике рачуне за грејање својих кућа и станова. А ако се прогнозе метеоролога обистине –да  рачуни ће „постати потпуно астрономски“.

Bloomberg чак упозорава: „То ће имати далекосежне, не само економске, већ и политичке последице. Становништво неће то опростити властима, које сада, осим пандемије, морају да се носе само са високом инфлацијом, а многи грађани ће ове зиме можда морати да све приходе дају за грејање“.

Још једна сасвим вероватна последица оштре зиме, у комбинацији са енергетском кризом и свим другим недаћама, може бити нагли пораст скептицизма у погледу преласка на „чисту“ енергију, можда најпопуларнију тему о којој се расправљало последњих месеци пре почетка енергетске кризе – наглашава агенција.

Прогнозе метеоролога често се међусобно разликују, али се сада већина њих слаже да ће Ел Нињо, флуктуације температуре површинског слоја воде у екваторијалном Пацифику, које озбиљно утичу на климу, донети веће хладноће на северу а топлоте на југу Сједињених Држава и северне хемисфере.

Међутим, Поларни вртлог, са зоном ниског притиска на Северном полу, биће слабији ове године него прошле. То значи да ће предстојеће зиме хладни арктички ваздух чешће `преплављивати` просторе Азије, Северне Америке и Европе и доносити им нагла захлађења.

Тод Крафорд, директор америчке Атмосферске метеоролошке службе Г2,  – прогнозира да ће почетак хладне сезоне бити необично топао, а да ће хладан период доћи са почетком јануара.

Он верује да ће, бар у САД, западној Европи и североисточној Азији, пролеће наступити рано и да ће бити благо.

Ел Нињо обично доноси хладне зиме  Кореји и Јапану, суше Бразилу, Аргентини и знатном делу Кине.

Током последњих 70 година, нешто слично се догодило 8 пута.

Неочекивано загревање ваздуха изнад Северног пола прошлог јануара донело је рекордне мразеве на југу Сједињених Држава у фебруару, изазивајући озбиљне поремећаје у енергетском систему Тексаса и смрт најмање 210 људи.

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Кап зејтина која је прелила чашу – може ли народ да преживи сва поскупљења?

Кап зејтина која је прелила чашу – може ли народ да преживи сва поскупљења?

За флашу зејтина у већини супермаркета потребно је издвојити 225 динара. То је друго поскупљење …

У Србији све свакодневно поскупљује док власт брине како да ослободи нарко-мафију робије

У Србији све свакодневно поскупљује док власт брине како да ослободи нарко-мафију робије

Kилограм јунетине дошао је на до 1.000 динара, цена уља 225 динара, грађевински метеријал поскупео …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *