Бомбардовање Србије (4): Четири кревета за 17 болесника

0
(0)

Према подацима Радосава Бојовића, субспецијалисте онкологије Здравственог центра у Јагодини, последњих 10 година дошло је до наглог повећања малигних обољења и то свих врста. Ова година је веома критична, сматра доктор Бојовић, јер је регистрован највећи број пацијената. Док је прошле године, на пример, имао 500 пацијената на хемотерапији, ове године их има 1.000.

Иначе, предњаче карциноми плућа, дојке, дебелог црева, желудачни и лимфоми, док млађе особе, од 20 до 30 година, све више оболевају од карцинома тестиса. Јављају се и малигни меланоми, односно карциноми коже. 

Бојовић је мишљења да је знатно повећан број оболелих од карцинома последица бомбардовања наше земље, које је загадило земљу, воду, ваздух. Утиче и начин исхране, па чак и механичке повреде, а основни унутрашњи фактори су пад имунитета и генетска предиспозиција.
Највећи проценат повећања оболелих регистрован је прошле и ове године, када је број оболелих повећан за 20 посто. То не значи да је коначан број оболелих, јер постоје и они који још не знају да су болесни. Данас смо, на пример, имали 17 хемиотерапија, што је катастрофа. Када сам почео да радим хемотерапију су примала три-четири пацијента недељно. Карцином желуца готово да није постојао, а данас га има скоро сваки други пацијент. Такође, старосна граница се веома спустила. Са карциномом базе језика, гркљана и једњака јављају се особе од 23 године – наводи др Бојовић за „Вести“.

Конзилијум у Крагујевцу

Бојовић још каже да оперативне захвате на дојци одлично раде доктор Валентин Михајлов и докторка Биљана Коцић, који су се едуковали на Институту за онкологију и радиологију у Београду. Др Југослав Живковић, субспецијалиста за обољења дигестивног тракта, одличан је за колоректалне карциноме, као и др Јован Петровић. Операције осталих врста карцинома јагодинским пацијентима раде лекари у Београду, док на конзилијум одлазе у Крагујевац.

Због тога наш саговорник сматра да ће наредне две године биће врх епидемије, јер ће људи масовно откривати да болују од неке врсте карцинома. После ће доћи до стагнације. Срећом, захваљујући лековима, овим пацијентима продужава се живот за неколико година.

– У време када сам ја студирао микроцеларни карцином плућа сматрао се болешћу од 100 дана. Међутим, данас уз терапију пацијенти могу да живе и по две године. Излечиви су једино кожни карциноми, ако се хируршки добро отклони и уради се зрачна терапија. Од кожних карцинома нису излечиви једино малигни меланоми. За такве и друге неизлечиве карциономе најбитније је да се „преведу“ у хроничан облик, што продужава живот 5-15 година.
– Наша установа је доста добро обезбеђена лековима, иако су они веома скупи. С друге стране, простор нам је веома скучен, па пацијенти морају да чекају на слободан кревет. Имамо само четири кревета и толико фотеља. Обећано нам је да ћемо добити пола спрата само за наше пацијенте када се буде завршила нова зграда – додаје др Бојовић.
 

Следећи наставак – Бомбардовање Србије (5): Масна храна је отров

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Гренел оптужује Немачку да подрива солидарност НАТО

0 (0) БЕРЛИН – Амерички амбасадор у Немачкој Ричард Гренел прозвао је немачке социјалдемократе (СПД) …

21 година од ратног злочина НАТО у Грделичкој клисури

0 (0) Данас се навршава 21 година од како је у Грделичкој клисури изведен напад …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend