Српски полицајци с друге стране закона

0
(0)

У последње време у Србији, у вестима из црне хронике, поједини полицајци су заменили места са криминалцима и постали главноосумњичени за тешка кривична дела. Током ове године, више од 60 полицајаца привремено је удаљено са посла до окончања дисциплинског поступка.

У Министарству унутрашњих послова кажу да је поднето више од 1.600 дисциплинских пријава због тешких повреда службене дужности. Због таквих ствари, полицајац може да буде кажњен новчано, отказом или распоређивањем на друго радно место.

 
Случај суспендованог полицајца који је осумњичен за учешће у убиству у Ужицу последњи је у низу случајева у којима су главни актери они који би требало да спроводе и чувају закон.
Прошлог месеца жандарм је убио једну особу у Нишу. Старешине су га због лошег резултата на психо тесту послали на лекарски преглед, али док је чекао одлазак на тај преглед убио је човека.

 

 

Шифра „Ф“

Проблем је са полицајцима код којих се утврде психички проблеми због којих не могу да носе оружје. Од 2010. године до данас на ванредни лекарски преглед послато је 2.385 полицајаца. Код њих 972 дијагностификована је „шифра Ф“, која поред осталог подразумева забрану ношења оружја.
Државни секретар МУП-а Вања Вукић објаснио је да не постоји могућност да се таква особа удаљи са посла, јер није направила дисциплински преступ или тежу повреду радне дужности.
„У том случају он остаје на свом радном месту зато што не постоји могућност, ни према неким другим законима, као што је постојећи Закон о раду, да се премести на ниже радно место“, додаје Вукић.

 

Ништа без промене закона

У протеклом периоду дешавало се да такве особе буду удаљене с посла, али да добију полицију на суду и на крају се врате у службу. Промена закона о полицији требало би да спечи такве проблеме. Представници МУП-а најављују договоре са синдикатима и министарствима за рад и здравље.
Раније је министар унутрашњих послова имао дискреционо право да пошаље некога у пензију. Међутим, показало се да то решење није најбоље, јер се дешавало да старешине предложе пензионисање и за особе које такве услове нису испуњавале.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Припадник МУП-а Републике Србије ухапшен са 58 килограма марихуане

5 (5) Припадник Министарства унутрашњих послова Србије Ј.Б. ухапшен је пре два дана са 58 …

Државни секретар МУП-а Милосав Миличковић као сведок одбране у афери планатаже марихиане Јовањица

5 (2) Адвокатица Предрага Колувије, оптуженог за узгајање 1,6 тона марихуане, данас је на суђењу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend