Босна жицом и војском против миграната

Босна жицом и војском против миграната

У ПАРЛАМЕНТ БиХ биће упућен захтев за измену закона који би омогућили да Оружане снаге БиХ помогну полицији и граничарима у заштити границе од илегалних прелазака миграната. Поред овога није искључена ни могућност стављања жице на границу, изјавио је министар безбедности БиХ Драган Мектић и додао да је ово већ пренео и представницима међународне заједнице!

– Неприхватљиво је да се мигранти пребацују у БиХ – рекао је Мектић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је истакао да се институције БиХ баве јачањем границе да би број миграната био сведен на минимум.

– Друго чиме се бавимо је хуманитарни аспект и помоћ мигрантима у том смислу – додао је Мектић.

Он је рекао да се тражи локација за изградњу прихватног центра за мигранте у Босанском Петровцу, али да то неће бити на Меденом Пољу, како тврде поједини медији и представници појединих партија.

ПРОТЕСТ У КРАЈИНИ

ГРАДОНАЧЕЛНИК Бихаћа Шухрет Фазлић рекао је да ће око 50 одборника и већина општинских начелника из Крајине у петак одржати мирни протест испред зграде заједничких институција БиХ у Сарајеву. – Око 50 одборника и општинских начелника из Крајине одлучило да је да оде у Сарајево. Циљ протеста је да укажемо на то колико је ситуација у вези са мигрантима озбиљна посебно у Бихаћу и Великој Кладуши – рекао је Фазлић.
Мектић тврди да није истина да је у вези с тим било неслагања са министром спољне трговине и економских односа БиХ Мирком Шаровићем, те да нема говора да је због тога напустио седницу Савета министара, већ да је то учинио због раније преузетих обавеза.

– Центри су договорени и у Великој Кладуши и Бихаћу, а мигранте смештамо у центар у Цазину – каже Мектић, и напомиње да је реч о привременим центрима.

Он је нагласио да миграната нема у Бијељини како се прича, иако они улазе у БиХ и преко тог простора.

Мектић каже да власт на нивоу БиХ држи под контролом мигрантску кризу, иако у СНСД и другим странкама говоре да то није случај.

– У БиХ је до сада регистрован улазак 9.000 миграната без докумената, а тренутно их има око 3.000. Од тога је око 30 особа безбедносно сумњивих под надзором у Имиграционом центру у Сарајеву – навео је Мектић.

Према његовим речима, мигрантска криза је проблем ЕУ, а БиХ је у томе само колатерална штета, а ЕУ је ту пала на испиту.

– Рекао сам представницима ЕУ да нећемо прихватити да се мигранти акумулирају у БиХ, већ да будемо само транзитна земља. Имамо договор са ЕУ о издвајању око 8,5 милиона евра за решавање проблема мигрантске кризе у БиХ, а ЕУ располаже тим новцем – рекао је Мектић.

ПОЛИГРАФ

ДРАГАН Мектић је изјавио да се од јавности крију подаци из истраге убиства 21-годишњака из Бањалуке Давида Драгичевића, укључујући и информације да су три особе “пале” на полиграфу када су им постављена питања и вези са смрћу тог младића. Он је поновио да иза тог убиства стоји врх Републике Српске.

С. МИШЉЕНОВИЋ, Новости.рс

Фото Независне

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

САД и Британци пустили ОХР и Шмита низ воду да би продужили мандат Еуфору

САД и Британци пустили ОХР и Шмита низ воду да би продужили мандат Еуфору

Институција “високог представника” неће бити поменута у коначној верзији којом се продужава мандат Еуфора у …

СKАНДАЛ У АРАНЂЕЛОВЦУ – Водећи градски привредници насељавају мигранте!

СKАНДАЛ У АРАНЂЕЛОВЦУ – Водећи градски привредници насељавају мигранте!

У срцу Шумадије три аранђеловачке компаније започеле су насељавање миграната из Индије који треба да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *