Насловна / Свет / Хелм / Босна жицом и војском против миграната

Босна жицом и војском против миграната

У ПАРЛАМЕНТ БиХ биће упућен захтев за измену закона који би омогућили да Оружане снаге БиХ помогну полицији и граничарима у заштити границе од илегалних прелазака миграната. Поред овога није искључена ни могућност стављања жице на границу, изјавио је министар безбедности БиХ Драган Мектић и додао да је ово већ пренео и представницима међународне заједнице!

– Неприхватљиво је да се мигранти пребацују у БиХ – рекао је Мектић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је истакао да се институције БиХ баве јачањем границе да би број миграната био сведен на минимум.

– Друго чиме се бавимо је хуманитарни аспект и помоћ мигрантима у том смислу – додао је Мектић.

Он је рекао да се тражи локација за изградњу прихватног центра за мигранте у Босанском Петровцу, али да то неће бити на Меденом Пољу, како тврде поједини медији и представници појединих партија.

ПРОТЕСТ У КРАЈИНИ

ГРАДОНАЧЕЛНИК Бихаћа Шухрет Фазлић рекао је да ће око 50 одборника и већина општинских начелника из Крајине у петак одржати мирни протест испред зграде заједничких институција БиХ у Сарајеву. – Око 50 одборника и општинских начелника из Крајине одлучило да је да оде у Сарајево. Циљ протеста је да укажемо на то колико је ситуација у вези са мигрантима озбиљна посебно у Бихаћу и Великој Кладуши – рекао је Фазлић.
Мектић тврди да није истина да је у вези с тим било неслагања са министром спољне трговине и економских односа БиХ Мирком Шаровићем, те да нема говора да је због тога напустио седницу Савета министара, већ да је то учинио због раније преузетих обавеза.

– Центри су договорени и у Великој Кладуши и Бихаћу, а мигранте смештамо у центар у Цазину – каже Мектић, и напомиње да је реч о привременим центрима.

Он је нагласио да миграната нема у Бијељини како се прича, иако они улазе у БиХ и преко тог простора.

Мектић каже да власт на нивоу БиХ држи под контролом мигрантску кризу, иако у СНСД и другим странкама говоре да то није случај.

– У БиХ је до сада регистрован улазак 9.000 миграната без докумената, а тренутно их има око 3.000. Од тога је око 30 особа безбедносно сумњивих под надзором у Имиграционом центру у Сарајеву – навео је Мектић.

Према његовим речима, мигрантска криза је проблем ЕУ, а БиХ је у томе само колатерална штета, а ЕУ је ту пала на испиту.

– Рекао сам представницима ЕУ да нећемо прихватити да се мигранти акумулирају у БиХ, већ да будемо само транзитна земља. Имамо договор са ЕУ о издвајању око 8,5 милиона евра за решавање проблема мигрантске кризе у БиХ, а ЕУ располаже тим новцем – рекао је Мектић.

ПОЛИГРАФ

ДРАГАН Мектић је изјавио да се од јавности крију подаци из истраге убиства 21-годишњака из Бањалуке Давида Драгичевића, укључујући и информације да су три особе „пале“ на полиграфу када су им постављена питања и вези са смрћу тог младића. Он је поновио да иза тог убиства стоји врх Републике Српске.

С. МИШЉЕНОВИЋ, Новости.рс

Фото Независне

Актуелно

Да ли је напад на Новом Зеланду тек почетак обрачуна англосаксонске екстремне деснице са Исламом и мигрантима?

Већ сада, свега дан после терористичког напада на Новом Зеланду, мејнстрим медијима се отворила прилика …

Министарство одбране: Пронађен мртав војник код Крушевца

Професионални војник десетар И. М. (1981) из Крушевца, који је током ноћног одмора напустио логорску …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons