Насловна / Здравље / Европски суд правде: Храна произведена путем низа нових биотехнолошких техника узгајања – треба да буде сматрана ГМО

Европски суд правде: Храна произведена путем низа нових биотехнолошких техника узгајања – треба да буде сматрана ГМО

Стразбур – Европски суд правде је одлучио да храна произведена путем низа нових биотехнолошких техника узгајивања треба да буде сматрана генетски модификованим организмом (ГМО) и тако потпадне под строге европске регулативе за такве производе.

Та одлука суда, после које ће храна пролазити посебне безбедносне провере и ограничења у ознакама, сматра се великом победом активиста за животну средину над биотехнолошком индустријом.

Биотехнолошке компаније су радиле на новој генерацији технологија за промену генетског материјала биљака и животиња, и дуго се расправљало о томе да ли морају да се ускладе са европским прописима о ограничавање генетских модификација, који су много строжи од оних у САД.

У данашњој одлуци, суд је навео да организми створени новим узгајивачким техникама „потпадају, у принципу, под оквир Директиве о ГМО и подложни су обавезама које та директива намеће“.

Индустрија тврди да нове технике олакшавају стварање организама отпорних на сушу и болести, а истовремено хранљивијих, и да ће њихово подвргавање строгим прописима омести развој. Противници кажу да ће неконтролисани развој довести природу и здравље људи у опасност.

Немачка министарка за животну средину Свења Шулце поздравила је одлуку и назвала је „добром вешћу за животну средину и заштиту потрошача“ као и „јасном посвећеношћу принципа превентивности у Европи“.

„Сад коначно имамо потребну правну сигурност и транспарентност за потрошаче, истраживаче и индустрију. Заштита животне средине и здравља су наш највиши приоритет и кад се ради о новим генетичким технологијама“, рекла је Шулцеова.

НСПМ/Бета

Актуелно

ПСС: Полицајцима на обуци храна сумњивог квалитета

Полицијском синдикату Србије јавиле су се наше колеге из Бора који се налазе на обуци …

Корак по корак: Отвара ли Србија врата за ГМО

Чињеница да предложене измене закона о безбедности хране уводе нову категорију — генетички модификовану храну …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons