Европски суд правде: Храна произведена путем низа нових биотехнолошких техника узгајања – треба да буде сматрана ГМО

Стразбур – Европски суд правде је одлучио да храна произведена путем низа нових биотехнолошких техника узгајивања треба да буде сматрана генетски модификованим организмом (ГМО) и тако потпадне под строге европске регулативе за такве производе.

Та одлука суда, после које ће храна пролазити посебне безбедносне провере и ограничења у ознакама, сматра се великом победом активиста за животну средину над биотехнолошком индустријом.

Биотехнолошке компаније су радиле на новој генерацији технологија за промену генетског материјала биљака и животиња, и дуго се расправљало о томе да ли морају да се ускладе са европским прописима о ограничавање генетских модификација, који су много строжи од оних у САД.

У данашњој одлуци, суд је навео да организми створени новим узгајивачким техникама „потпадају, у принципу, под оквир Директиве о ГМО и подложни су обавезама које та директива намеће“.

Индустрија тврди да нове технике олакшавају стварање организама отпорних на сушу и болести, а истовремено хранљивијих, и да ће њихово подвргавање строгим прописима омести развој. Противници кажу да ће неконтролисани развој довести природу и здравље људи у опасност.

Немачка министарка за животну средину Свења Шулце поздравила је одлуку и назвала је „добром вешћу за животну средину и заштиту потрошача“ као и „јасном посвећеношћу принципа превентивности у Европи“.

„Сад коначно имамо потребну правну сигурност и транспарентност за потрошаче, истраживаче и индустрију. Заштита животне средине и здравља су наш највиши приоритет и кад се ради о новим генетичким технологијама“, рекла је Шулцеова.

НСПМ/Бета

Актуелно

Европа нас још храни и пере производима из „друге лиге“

Чувена чоколада са препознатљивом кравицом на омоту, симбол различитог квалитета за различита европска тржишта, по …

Ове намирнице ће ојачати ваше срце

Кардиоваскуларне болести узрок су 17,5 милиона смртних случајева у свету годишње, а процењује се да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons