Божовић никад није требао бити амбасадор Србије у Црној Гори, ево зашто (ВИДЕО)

5
(12)
Велика је грешка што је Владимир Божовић постао амбасадор Србије у Црној Гори. Зачудио сам се да је уопште именован. Неко ко има тамо родбину, пријатеље, не треба да буде дипломата у тој земљи, и због сукоба интереса, и због утицаја на породицу, довољно је рећи да се то једноставно не ради, рекао је Комнен Сератлић, каријерни дипломата и екс опуномоћени министар, гостујући у емисији Реч продукције Хелм Kаст.

– Владимир Божовић није могао добити агреман да се није одрекао држављанства Црне Горе. Ако је био двојни држављанин, морао се одрећи држављанства и тек онда је могао постати амбасадор у Подгорици. Као држављанин Црне Горе, он не би могао уживати дипломатски имунитет – објаснио је Сератлић.

Он је рекао да Србије није могла тек тако да пређе преко црногорског признања Косова.

– Када је Црна Гора признала Косово, Србија је требало да прекине дипломатске односе и задржи конзуларне односе са Подгорицом. Није то тамо нека Костарика. Потпуно је другачије када ти најближи сусед тако поступи, а посебно Црна Гора – казао је Сератлић.

На питање водитеља да ли би тај прекид дипломатије, односно свођење на конзуларне односе. требало да траје докле год се не повуче признање, одговорио је потврдно.

Говорећи о протеривању па повлачењу одлуке о протеривању црногорског амбасадора Тарзана Милошевића, казао је да је то неозбиљно.
– Једном када прогласите некога за непожељну особу, више нема повлачења. То је неозбиљно – казао је Сератлић.

Он је потврдио да је вероватно стигао позив из центара моћи да се та одлука преиначи, а затим рекао да ти центри владају светом, поменувши притом Комитет 300, Венецијанско црно свештенство, Трилатералну комисију, Римски клуб итд.

Сератлић је открио и ко је ликвидиран по наређењу Римског клуба, а ко по наређењу Комитета 300, пошто можете погледати у емисији.

– Један руски дипломата ми је рекао да је Николићу и Вучићу из тих центара поручено, кад је СНС добио изборе, да у року од 90 дана успоставе односе са Косовом. Мало људи зна садржај Бриселског споразума. Од члана 7. до члана 14. све говори да је призната држава Косово. Друго, међудржавни споразум се мора ратификовати у Скупштини, а ви не можете ратификовати тај споразум са Косовом, јер бисте онда признали да је то међународни споразум – указује Сератлић. Он је додао да то исто важи и за Вашингтонски споразум.

Он је открио како је Милан Ст. Протић стигао у САД за амбасадора, обучен у каубојско одело, а затим цитирао његову изјаву због које је Вашинтон тражио од СРЈ да га повучемо.

Сератлић је навео као пример Португал у којој има свега 2% дипломата који нису каријерни, а онда открио стравичну цифру колики је проценат амбасадора Србије који нису дипломате од каријере.

– Један Дучић, један Андрић, Црњански, Винавер, Бранко Лазаревић, сви су они почињали од писара, да би временом тек постали амбасадори. Ако су послали у Москву Лазанског, могли су га послати на место аташеа за штампу, а не амбасадора – навео је Сератлић.

Он је открио шта се дешава ако дипломата убије петоро људи, и да ли може да му суди држава пријема или уопште не одговара у тој земљи.
Такође је открио и на који начин је амерички амбасадор Вилијам Монтогомери кадровао у дипломатији тадашње СРЈ и како је уништена српска дипломатија.

Такође је рекао и шта мисли о најави новог шефа српске дипломатије Николе Селаковића да ће довести папу.

Правда.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ! Уследиће највеће поскупљење хране у последње две године

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ! Уследиће највеће поскупљење хране у последње две године

5 (5) У прошлом месецу највише су порасле цене биљних уља, за 10,4 одсто. У …

Вучић задужио Србију више него било ко до сада  у њеној историји

Вучић задужио Србију више него било ко до сада у њеној историји

5 (14) Министре Мали, Увреде да сам неук и незналица само потврђују да немате одговор …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend