Бранко Вељковић: Реалније да је Вучић у Енглеској рапортирао шефу МИ6 него да је било обратно

5
(5)

Гост телевизије Славија инфо је Бранко Вељковић, бивши припадник СДБ (касније преименоване у БИА).

Ми јесмо мета. Србија јесте кућа на путу. Ту ми нешто битно не можемо да променимо. Код нас се Служба бави Србима, ни на који начин се активно не супротстављајући страном фактору.

***

У погледу наменске индустрије усвојен је криминални модел, где комисионар (у случају Крушика, приватна фирма ГИМ) опредељује цео уговор. Државни ревизор је прошле године урадио ревизију Крушика и у његовом извештају је објашњена технологија кривичног дела. И имамо ситуацију да је један државни орган разоткрио кривично дело, а да други државни орган (у овом случају Тужилаштво) не реагује.

Крушик је део комплекса наменске индустрије, прављене у време Југославије и осмишљене да задовољи потребе ЈНА. Ми смо вероватно били највећи магацин оружја у Европи. То је у највећој мери резултат рада наше наменске индустрије. Срце те индустрије били су радници – инжињери и техничари. Имали смо инжињере који нису само знали да осмисле процес производње и да њим руководе, већ и да направе алат за производњу. То је национално благо, које има мало земаља у свету. Рецимо 1999, после масовног бомбардовања наменске индустрије, имали смо инжињере који су све то подигли на ноге. То су људи оспособљени на нашим факултетима – Машински факултет у Београду, војни машински факултети. И ми смо њих претворили у – ништа. Уместо да их чувамо као мало воде на длану. То је пропуст Службе.

***

Службе из окружења присутне су у Београду у незапамћеном обиму. Оне нису само експоненти интереса земаља из којих долазе. Хрватска служба није само експонент хрватских интереса, већ део ширег наступа, сада већ уклопљена у планове и програме НАТО пакта, што већ важи и за црногорску службу. Они обављају много више задатака које имају везе с њиховим кровним менторима. Активности према Србији су осмишљене, па се тако Словенци баве економијом, Хрвати нечим другим, Бугари нечим трећим, али кад све то саберете на једном месту, добијате комплетан обавештајни пресек, кроз активност рецимо двадесет служби, где се сви подаци сливају на једно место.

***

Геополитика Европе драматично се мења. Завршетак хладног рата и спајање две Немачке значили су крај Немачке. То су упућени људи из Немачке из тог периода знали. Они су били врло резервисани према рушењу Берлинског зида и последицама – иако су Немци, иако се Немачка враћа у оно што они зову својим историјским границама. Зашто? Јер је улога Немачке била једно кад је она била баријера идеологији и војној моћи Совјетског Савеза. Како се то распало, и Немачка се ујединила, тај, како су католици волели да зову, „санитарни кордон“ померио се на исток – дакле, Немачка је изгубила своју функцију у поменутом смислу. Њу су преузеле земље попут Пољске и Румуније. Та геостратегија Европе се отприлике подудара с америчким интересима, али и с интересима Ватикана и Велике Британије. Идеја „Интермаријума“ је санитарни кордон – помало вулгарно, јер су тиме хтели да дају до знања шта мисле о опасности с Истока. Прва слика „Интермаријума“ било би спајање топлих мора – Јадранског и Егејског на југу са Балтичким на северу – чиме добијате Европу пресечену на пола. Шири појас „Интермаријума“ данас подразумева не само Мађарску, Пољску и Хрватску, него и Чешку, Словачку, Украјину, чак и Белорусију. И Румунију, која је ту угурана на америчку интервенцију. „Интермаријум“ је природни непријатељ Немачке, јер ако он заживи – ово што је Орбан кренуо да ради – Немачка ће постати другоразредна сила, без обзира на 80 милиона становника и огромну територију. Енглеска здушно подржава „Интермаријум“ јер су земље које га чине пета колона Енглеске у Европској унији.

Немачкој треба Србија јер губи конце у свом окружењу. Из те перспективе, Немцима треба Србија, не Србима Немачка. Наравно, увек је у питању интеракција. Ако нисте у стању да извучете нешто добро за земљу из тога, не само лични интерес, не улазите у то, увек ћете завршити лоше.

***

Глобални план је да Кина буде место пласмана англосаксонског капитала, за који се процењује да чини око 60% светског капитала. Некадашњи „пут свиле“ треба да окружи Русију.

***

Ми не знамо како раде протоколи за хиљаде кинеских камера размештених по Београду. Био сам у центрима за опсервацију у Кини. Камере снимају 24 сата и генеришу податке. Постоје програми који идентификују сваког учесника у саобраћају и оног тренутка кад уђете, рецимо, на територију Кине, кад вас биометријски очитају помоћу пасоша, прате вас нон-стоп, и одмах вас класификују – зелени оквир око вашег лица значи да нисте претња, жути да обраћају пажњу, црвени – прате вас од старта. И то раде у Кини, на неколико стотина милиона камера. Да ли стварно верујете да ће Кина бити „хумана“ према земљама где инсталира те исте камере? Да ће поштовати правила ЕУ о приватности итд? Људи који воде Кину су показали да могу да буду врло брутални према својим грађанима. Ако то можете да урадите свом народу, како гледају на друге?

***

Кад је у питању технологија – ми смо увезли МИГ-ове, просечне старости 30-35 година. Кад сам имао 15-16 година, отац ми је купио комодор 64. Дакле, купили смо борбену технологију негде у рангу комодора 64. Данас имате миксере са комплекснијом технологијом од комодора 64. Одлуке тог типа на државном нивоу морају се доносити у складу с мишљењем стручњака. Стручњак може функционисати само у оквиру институција – институција штити стручњака, а држава треба да штити институцију. А нама су уништили институције. А судбину стручњака смо објаснили на примеру наменске индустрије.

***

Имамо ситуацију да је садашњи шеф државе – не знам коју функцију је тад обављао – отишао у званичну посету Великој Британији, где је на лични захтев отишао да се види с Алексом Јангером, који је постављен на функцију шефа МИ6 три дана пре тога. Јангер је пре годину-две био у посети Србији, и нормално је што се срео с актуелним директором БИА, али није нормално што је том сусрету присуствовао председник државе. Њему ту није место. И ни под којим изговором, сем као приведено лице, не можеш отићи у централу енглеске обавештајне службе. Шта ти тамо тражиш? Право питање је, ко је ту коме поднео рапорт ? Ми можемо да претпоставимо да је Алекс Јангер поднео рапорт Вучићу. Али реалније је ипак ово друго – да је Вучић поднео рапорт Алексу Јангеру.

Да се разумемо: државник не може да иде у посету мимо протокола, који се унапред договара, и не може доћи у ситуацију да један на један разговара са странцем. Па, оперативци кад иду на оперативни разговор увек иду у пару. Информације се не могу препустити интерпретацији једног човека, па макар то био и председник државе.

***

Школујемо генерације младих људи који знају да користе рачунаре. То је једна димензија. Замислите да се вратимо у некадашњи капацитет да школујемо младе људе који знају да праве рачунаре – то је простор где држава треба да инвестира, да имате своје ресурсе.

Транскрипт, наслов и опрема: Стање ствари

(Славија инфо, 21. 2. 2020)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

После побуне владика, Синод одустао од Хилтона, траг води до БИА

После побуне владика, Синод одустао од Хилтона, траг води до БИА

4.2 (5) После два дана јавне бламаже због одлуке да учесници изборног Сабора СПЦ буду …

Дијана Хркаловић је по Вучићевом налогу и уз његову помоћ и подршку прво инфлитрирана у БИА а затим и у МУП

Дијана Хркаловић је по Вучићевом налогу и уз његову помоћ и подршку прво инфлитрирана у БИА а затим и у МУП

5 (12) Већина земаља у свету има неку мафију која са више или мање успеха …

Један коментар

  1. sve je dobro rečeno ali ova vlast ne radi da unapredi državu već je sistematski ruši ponižava građane na sve načine omalovažava čak i borce kosova veliča ara murata jel to predsednik jedne države to je jedan obični izdajnik

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend