Брезовица: Расељени Срби живе у мраку и беди

Брезовица: Расељени Срби живе у мраку и беди

Већ месец дана живимо без струје. Ово је апсолутна катастрофа. Не знамо више шта да радимо и коме да се обратимо. Све смо пробали. Ово је брука за све власти, брука наше државе.

Чекајући приватизацију

Струја им је, додаје Јањић, искључивана без обзира на годишње доба, па се дешавало да осим усред лета и у леденим зимским данима остану без електричне енергије. Иначе, ови објекти се налазе на најатрактивнијим локацијама Брезовице и очекује их приватизација посредством Косовске агенције за приватизацију. Осим струје, мештанима колективних центара, без обзира на годишње доба, укидана је и вода.

– Прошле недеље је преминула жена која је живела у Лахору, једва су организовали сахрану. Међу нама је и старац који има два катетера и једва преживљава све ово.

Деца живе у крајње нехуманим условима, а међу нама је и једна трудница. Можете замислити како њој све ово тешко пада. Сва храна коју смо имали се покварила, па сада купујемо храну само за један дан, да не ризикујемо. Колико ко пара има и може, то и купи.

Користимо плин, тако и перемо веш. Не знам колико ћемо још издржати – истиче Јањић, додајући да још нико није дошао да их посети, обиђе или понуди бесплатан оброк.

– Једини који су до нас долазили и питали шта се дешава јесу новинари – указује наш саговорник.
Станари четири некадашња одмаралишта на Брезовици – Јуниору, Лахору, Електро-Косову и вили Смедеревци и без овог проблема са струјом живе у прилично оскудним условима, а без промењене намене објекта од њиховог усељења 1999, струја им се наплаћује као индустријска.

Овог пута је, истиче Јањић, дуг за све колективне центре Служба за дистрибуцију електричне енергије на Косову (КЕДС) проценила на око 50.000 евра, а реч је о старом дугу. Мештани колективног центра истичу да оно што потроше плаћају на време.

Комесаријат за избеглице плаћа 330 киловата за сваку собу у хотелу, а они, како истичу, додатно плаћају свако прекорачење.

– У општини Штрпце су нам рекли да ће нам помоћи преко Министарства за повратак и заједнице, али од тога још ништа. Прошле године су нам у исто ово време искључили струју, а речено је да ће министарство преузети све обавезе – истиче Јањић.

Коначно решење њиховог стамбеног питања, како кажу, очекује се у октобру, а ово је најмање 30. пут да им је од доласка 1999. искључена струја.

Јевтић обећава решење

У Министарству за заједнице и повратак кажу да су упознати са овом ситуацијом.
– Оно што је спорно и оно на чему ми сада инсистирамо јесте период између 2015. и 2017. године, зато што струја није обрачуната према социјалној тарифи, као што је договорено и ми ћемо у наредних седам дана имати још један састанак с циљем решавања тог проблема – изјавио је за РТС Далибор Јевтић, министар за заједнице и повратак у оставци.

Ј. Л. Петковић – Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Руски РЕГНУМ: Вучића треба УХАПСИТИ због ИЗДАЈЕ Косова

Руски РЕГНУМ: Вучића треба УХАПСИТИ због ИЗДАЈЕ Косова

Руска агенција Регнум је објавила анализу недавно одржаних преговора Београда и Приштине у Бриселу. Своје …

ДУАЛНИ ИДЕНТИТЕТ: Да ли се спрема нова превара Срба у Црној Гори?

ДУАЛНИ ИДЕНТИТЕТ: Да ли се спрема нова превара Срба у Црној Гори?

Сви знамо да би ове године требао да се одржи попис становништва у Црној Гори, …

Један коментар

  1. Ako te ne ubije droga ubije te partija i poludeli partizani masovne ubice.
    Drugim recima – gulag Srbija baby!
    Saosecam.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *