брикс

БРИКС има кандидата за председника Светске банке

0
(0)

МЕКСИКО СИTИ – Земље БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина и ЈужноаФричка Република) спремне су да предложе свог кандидата за новог председника Светске банке (СБ), изјавио је данас бразилски министар Финансија Гвидо Мантега.

На дводневној министарској конФеренцији групе 20 најразвијенијих земаља света (Г20), која се данас завршава у Мексико Ситију, Мантега је је рекао да досадашње неФормално правило, на основу кога челника СБ предлажу САД, треба променити и на ту Функцију изабрати стручно лице, а не представника који би био изабран по националној припадности.

„Избор кандидата за шеФа СБ треба да се заснива на заслугама, а не на националности“, прецизирао је Мантега током заседања министара Финансија и шеФова централних банака Г20, пренеле су агенције.

Чланице СБ би до 23. марта требало да предложе кандидате за новог председника СБ, а избор новог челника те организације предвиђен је током априла.

Садашњи челник те међународне Финансијске организације СБ, Американац Роберт Зелик, најавио да ће се крајем јуна повући са дужности коју обавља већ пет година.

Према традицији која важи још од краја Другог светског рата, председника Светске банке предлажу САД, док европске земље дају шеФа Међународног монетарног Фонда.

„Сада је дошло време да се прекине традиција по којој су положаје шеФова СБ и ММф делили САД и Европа и ми овога пута треба да се сагласимо око заједничког кандидата“, изјавио је министар Финансија ЈужноаФричке Републике Парвин Гордан.

Као могући кандидати за новог председника СБ за сада се помињу економски саветник председника САД Лари Самерс и актуелна америчка државна секретарка Хилари Клинтон која је, међутим, изјавила да је та Функција не интересује.

 

Танјуг


Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ма какав црни Г8, Г7, Г20 и сличне архаичне глупости, то је све прсло као звечка

5 (2) Русија није никада покретала питање свог повратка у Г8, нити је било шта …

Последњих десет дана јуна озбиљно су потресли и изменили свет

5 (3) * Сада се сва главна питања светског поретка разматрају управо на сусретима „Групе двадесет“.  Г-7  …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend