Насловна / Свет / БРИКС има кандидата за председника Светске банке
брикс

БРИКС има кандидата за председника Светске банке

МЕКСИКО СИTИ – Земље БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина и ЈужноаФричка Република) спремне су да предложе свог кандидата за новог председника Светске банке (СБ), изјавио је данас бразилски министар Финансија Гвидо Мантега.

На дводневној министарској конФеренцији групе 20 најразвијенијих земаља света (Г20), која се данас завршава у Мексико Ситију, Мантега је је рекао да досадашње неФормално правило, на основу кога челника СБ предлажу САД, треба променити и на ту Функцију изабрати стручно лице, а не представника који би био изабран по националној припадности.

„Избор кандидата за шеФа СБ треба да се заснива на заслугама, а не на националности“, прецизирао је Мантега током заседања министара Финансија и шеФова централних банака Г20, пренеле су агенције.

Чланице СБ би до 23. марта требало да предложе кандидате за новог председника СБ, а избор новог челника те организације предвиђен је током априла.

Садашњи челник те међународне Финансијске организације СБ, Американац Роберт Зелик, најавио да ће се крајем јуна повући са дужности коју обавља већ пет година.

Према традицији која важи још од краја Другог светског рата, председника Светске банке предлажу САД, док европске земље дају шеФа Међународног монетарног Фонда.

„Сада је дошло време да се прекине традиција по којој су положаје шеФова СБ и ММф делили САД и Европа и ми овога пута треба да се сагласимо око заједничког кандидата“, изјавио је министар Финансија ЈужноаФричке Републике Парвин Гордан.

Као могући кандидати за новог председника СБ за сада се помињу економски саветник председника САД Лари Самерс и актуелна америчка државна секретарка Хилари Клинтон која је, међутим, изјавила да је та Функција не интересује.

 

Танјуг


Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Лавров: Земље БРИКС-а стварају спољашњи круг истомишљеника и партнера 10

Лавров: Земље БРИКС-а стварају спољашњи круг истомишљеника и партнера

Земље БРИКС-а стварају спољашњи круг истомишљеника и партнера будући да та организација има добру платформу …

Владимир Путин: Очекујем отварање банке БРИКС-а у Русији 11

Владимир Путин: Очекујем отварање банке БРИКС-а у Русији

Руски председник Владимир Путин изјавио је да рачуна на то да ће филијала развојне бранке …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *