сиромаштво

Све чешће куповина на рецку

0
(0)

Због беспарице, у мањим трговинама грађани, у последње време, све више пазаре на вересију. Рачуни се плаћају за месец, а понегде за 60 дана, указују трговци

КРИЗА и беспарица допринеле су да се у мањим трговинским радњама све више купује на вересију. Платежно слабостојећи грађани и пензионери принуђени су да пазаре на такозвану рецку. Овај вид, како се сада каже, одложеног плаћања све је распрострањенији, посебно на ободу градова и у мањим трговинама у унутрашњости.

Најчешће се одлаже плаћање рачуна за месец, али има и оних продавница где „рецка“ обезбеђује почек од 45, па и 60 дана. Истина, у њима је роба скупља од 10 до 20 одсто. Овакав почек бар привремено омогућава онима с плићим џепом да у свако време, и без новца, пазаре најнеопходније свакодневне потрепштине.

– Редовно имам муштерије које пазаре искључиво хлеб, млеко, саламе, поврће и цигарете „на црту“ – кажу у једном београдском мини-маркету. – Практично их финансирамо месец дана, али увек плате своју робу, па опет изнова. Иако то свакако отежава пословање, принуђени смо да тако радимо јер се сада води битка за сваког потрошача.

ПАКОВАЊА И ЦЕНОВНИЦИ У УНУТРАШЊОСТИ, јефтинији је хлеб, тако да полукилограмска векна кошта 32 динара, а млеко у пластичној кеси, које је одавно „протерано“ из супермаркета у великим градовима, овде стаје 42 динара, тако да је за трећину јефтиније од оног у елопаку. Јогурти мањих локалних млекара за трећину су јефтинији од своје конкуренције, па могу да се купе и за 59 динара за литар.

 Готово да нема „продајног објекта“ који не даје робу унапред. Посебно је то заступљено у унутрашњости, у крајевима где је куповна моћ испод републичког просека. На вересију се, нарочито у унутрашњости, купују брашно, со, шећер, кафа, прашак за веш… Али у појединим минимаркетима на вересију се све чешће продају и цигарете, пиво …

У „радњама на ћошку“, које су по самом концепту скупље од великих трговина, на снижењу је обично неколико артикала, али је по правилу овде скупља остала роба.

По вишим ценама продају се кафа, пиво, зачини, газирана пића, грицкалице, слаткиши, затим воће и поврће, као и кућна хемија. У последње време многи трговци из СТР мењају пословну политику, па кроз ниже цене појединих артикала и већи обрт постају конкурентнији на тржишту.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

EKСПЕРТ УПОЗОРИО СРБИЈУ: Следи банкрот државе и глад, једино овако можете да се припремите (ВИДЕО)

4.3 (14) Економиста др Иван Пајовић тврди да режим Александра Вучића превише задужује Србију и …

Ко су стварни диктатори XXI века – сатанистички планови „Конгломерата“

4.5 (10) Почетком октобра 2013. банка Креди свис (Crédit Suisse) објавила је годишњи извештај о …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *