цена хране

Испред нас још једна година скупе хране

НОВИ САД – Веома лоше временске прилике које су угрозиле озиме усеве у Европи, као и кризе у еврозони и у Персијском заливу, утицаће на то да цене хране у свету буду и ове године релативно високе, изјавио је данас директор Продуктне берзе у Новом Саду Жарко Галетин.

Светска тржишта житарица су врло осетљиво реаговала на временске неприлике праћене изузетно ниским температурама у већем делу континента а посебно је проблематично стање у Украјини, где је угрожено чак око 3,5 милиона хектара пшенице, рекао је он Танјугу.

Обилне снежне падавине и јаки мразеви ове зиме угрозиле су и усеве у другим великим и светски реФерентним произвођачима пшенице, попут Русије и многих чланица ЕУ, па би то могло да се негативно одрази на светско тржиште житарица, рекао је Галетин.

Tи неповољни услови проузроковали су и “нека нагађања да би Русија, Украјина или неке друге земље могле да уведу одређена ограничења у извозу пшенице” истакао је Галетин напомињући да такве инФормације, чим буду пласиране, доводе до поремећаја на међународним тржиштима.

С друге стране, “нервоза у евро-зони”, због кризе евра а нарочито поводом ситуације у Грчкој и начина њеног решавања “итекако се осетила на тржишту житарица и других примарних пољопривредних производа, јер је долар почео да јача у односу на евро, па су те цене порасле”.

Галетин је упозорио на то да би на поскупљење хране у свету знатно могло да утиче и заоштравање кризе у Персијском заливу.

Забрана пролаза бродовима кроз Ормуски мореуз доводи до поскупљења наФте, то ланчано изазива повећање цена кукуруза и пшенице а тиме и производа прерађивачке индустрије, којима су те житарице основа, објаснио је директор Продуктне берзе у Новом Саду.

“Много Фактора утиче на то да цена хране у свету буде релативно висока, не толико као лане, али прогнозе су да ће и ово бити година скупе хране”, закључо је Галетин.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Стижу нова поскупљења

Стижу нова поскупљења

Влада Србије је недавно донела одлуку о усклађености динарских износа републичких административних такси, а нови …

Србија: За две године странцима послови вредни 4 милијарде евра

Србија: За две године странцима послови вредни 4 милијарде евра

Представници врха власти су током 2019. и 2020. године склопили укупно 28 међудржавних уговора чија …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *