fbpx

БРИТАНЦИ СЕ БОЈЕ РУСА: Би-Би-Си у страху од јачања Русије данас

0
(0)

ЛОНДОН – Светски сервис Би-Би-Сија страхује да ће изгубити информациони рат од руске ТВ станице Раша тудеј будући да ова медијска кућа има планове о ширењу, пише Гардијан.

Доскорашњи директор Светског сервиса Би-Би-Сија Питер Хорокс сматра да су светски сервис те медијске куће финансијски „прешишале“ руски и кинески државни информативни канали.

„Русија и Кина су нас финансијски превазишле, али не могу то никако да учине са резултатима које имамо код публике у целом свету“, рекао је он за Гардијан. „Не треба да будемо на једној или другој страни, морамо да обезбедимо програм коме људи могу да верују“, рекао је Хорокс, који се почетком месеца повукао са позиције главног човека за емитовање информативног програма Би-Би-Сија у свету. Он каже да министри у Даунинг стриту 10 треба да размотре трошење новца у иностранству и издвајање више новца за Светски сервис у циљу јаче борбе против „пропаганде Москве која се шири Европом“.

Ова изјава дошла је у тренутку повећане забринутости да Британија и САД губе глобални информациони рат са Кремљом, наводи Гардијан. Аларм на Западу упалио се због ширења руских медија, које предводи ТВ станица Раша тудеј, одмах после грађанског рата у Украјини, који Гардијан назива војном интервенцијом Русије.

Британски премијер Дејвид Камерон рекао је да је са америчким председником Бараком Обамом изразио забринутост због руских ТВ канала који „емитују искривљењу слику“ о догађајима у Украјини. Лист наводи да је Камерон о томе обавестио британске посланике будући да је о том питању било речи и на прошломесечном самиту 20 најразвијених држава света Г20 у Аустралији.

Хорокс за Гардијан каже да је та медијска корпорација Форин офису упутила питање да ли „они желе да учине нешто са развојним фондовима за емитовање програма који би се тицао кризе у Украјини“, али да одговор није стигао. Форин офис престао је да финансира Светски сервис Би-Би-Си у априлу, а годишњи буџет од 245 милиона фунти сада се пуни од накнада за дозволе за емитовање његовог програма.Интересовање за програмом Светског сервиа Би-Би-Си порасло је од почетка украјинске кризе, наводи лист. Број оних који прате програм британског сервиса на руском језику се и више него удвостручио и достигао цифру од 6,9 милиона, док се њихов број у Украјини утростручио од прошле године и сада броји 600.000. Упркос смањењу броја запослених и сервиса Би-Би-Сија од 2010, чини се да је медијска кућа „на здравим ногама“ будући да информативни програм прати рекордан аудиторијум од 265 милиона људи на седмодневном нивоу, док Светски сервис прати 191,4 милиона људи.

Док је Светски сервис смањио свој програм, Раша тудеј се спектакуларно раширила, наводи „Гардијан“.Та ТВ мрежа емитује програм на енглеском, шпанском, арапском и руском језику, однедавно има и своју испоставу за Британију у Лондону, а у 2015. отвориће своје канале и у Немачкој и Француској.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *