fbpx

Британски парламент данас поново гласа о споразуму о изласку из ЕУ

0
(0)

Британски парламент данас поново гласа о споразуму о Брегзиту и ако га посланици поново одбаце у среду ће моћи да гласају за Брегзит „без споразума“, или да наредног дана, у четвртак, траже кратко продужење процеса у скаду са чланом 50 Уговора ЕУ.

Председник британске опозиционе Лабуристичке странке Џереми Корбин позвао је британске посланике да поново гласају против споразума о Брегзиту, упркос „изменама“ које је најавила премијерка Тереза Меј.
„Договор који је објављен са Европском комисијом не садржи ништа што би изгледало као промене које је Терезија Меј обећала у парламенту“, навео је у понедељак увече Корбин у саопштењу.

Британски посланици већ су једном, у јануару, одбацили споразум о условима изласка Британије из ЕУ који је премијерка Тереза Меј усагласила са Бриселом, већином од 432 према 202. То значи да Тереза Меј сада треба да убеди 116 посланика да промене своје мишљење, што је тежак задатак, наводи агенција АП.

Противљење споразуму у парламенту усредсређено је на део који би требало да осигура да неће бити граничних контрола нити прелаза између Ирске – која је чланица ЕУ – и британске Северне Ирске, подсећа АП и додаје да се посланицима који подржавају Брегзит не допада то што одредбом о граници (бекстоп) Британија остаје везана трговинским правилима ЕУ.

Шта год да одлуче британски посланици, ова недеља вероватно неће окончати кризу око Брегзита, оцењује агенција АП.

АП наводи и да ће стотинак тврдокорних присталица Брегзита у Конзервативној партији Терезе Меј вероватно наставити да се противи споразуму уколико „бекстоп“ одредба не буде повучена и преноси оцену аналитичара да је „мало вероватно да ће споразум проћи“.

Ако споразум буде одбачен, парламент у среду 13. марта гласа о томе да ли да Британија напусти ЕУ како је планирано – 29. марта, али без споразума, додаје агенција.

Идеју подржавају про-Брегзит политичари, који кажу да би то ослободило земљу од правила ЕУ и омогућило јој да води независну глобалну трговинску политику, док економисти страхују да би такозвани „Брегзит без договора“ закуцао економију тарифама и другим трговинским баријерама које би се поставиле између Британије и ЕУ, њеног највећег трговинског партнера.

На кратке стазе, дошло би до застоја у британским лукама и несташице свежих производа. На дуге стразе, влада каже да би сценарио Брегзита без договора оборио економију за шест до девет одсто током 15 година, у односу на останак у ЕУ, наводи АП.

Агенција оцењује да је мало вероватно да ће се посланици одлучити за ову опцију будући да је прошлог месеца парламент усвојио, додуше необавезујући, амандман који искључује Брегзит без споразума.

Ако парламент одбаци и излазак из ЕУ без споразма, преостаје још само један избор – да се тражи више времена. На гласању заказаном за четвртак 14. март одлучивало би се о томе ли да се од ЕУ тражи одлагање Брегзита за највише три месеца.

АП оцењује да би то вероватно прошло пошто политичари с обе стране страхују да истиче време за обезбеђвање споразумног Брегзита до 29. марта.

Агенција додаје да би продужетак захтевао пристанак преосталих 27 чланица ЕУ које ће се вероватно сложити, могуће на Самиту ЕУ у Бриселу 21-22 марта, али нерадо гледају на могућност да се одлагање отегне до после избора за Европски парламент, крајем маја.

Али, оцењује АП, шта год да парламент одлучи, ова недеља неће донети крај британске кризе око Брегзита јер парламент и јавност остају подељени, док премијерка Меј није вољна да одустане од тешко постигнутог споразума и противи се идејама о новом референдуму или изборима.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Касно су се сетили – ЕУ ствара „стратешке залихе” медицинске опреме

0 (0) БРИСЕЛ – Европска комисија донела је одлуку о стварању стратешких залиха медицинске опреме …

Михаило Меденица: Збогом ЕУ!

5 (27) И, шта ћемо сад, вајне властодржне и властожељне евро-конкубине?! Зарад мита о Европи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *