Бродови Црноморске флоте обновили стално присуство у Средоземном мору

Бродови Црноморске флоте обновили стално присуство у Средоземном мору

11.12.2012. – На проширеној седници Војног савета Црноморске флоте у Севастопољу саопштено је да су бродови ове флоте током године обављали своје задатке у Средоземном мору и фактички обновили стално присуство у његовим водама.

У Севастопољу је одржана проширена седница Војног савета Црноморске флоте, на којој су сумирани резултати деловања оперативно-стратешке групе у завршној години обуке, саопштила је информативна служба Јужног војног округа.

Седницу Војног савета отворио је командант Црноморске флоте, контраадмирал Александар Федотенков.

Извештај о резултатима рада на испуњавању плана борбене обуке поднео је начелник управе борбене обуке Црноморске флоте, капетан 1. класе Александар Чесноков.
[pullquote_right]Велики десантни брод „Цезар Куников“ представљао је флоту у италијанској Месини, где је у свечаној атмосфери откривен споменик руским морнарима који су притекли у помоћ житељима Сицилије после разорног земљотреса 1908.[/pullquote_right]

Он је између осталог истакао да су бродови ове флоте током године обављали своје задатке у Средоземном мору и фактички су обновили стално присуство у његовим водама. Црноморска флота је реализовала 6 далеких похода, међу којима је један поход извршио одред бродова. Подморница „Алроса“ је завршила редовни сервис у Балтичкој флоти и успешно се вратила у своју флоту, допловивши из Кронштата у Севастопољ. Велики десантни брод „Цезар Куников“ представљао је флоту у италијанској Месини, где је у свечаној атмосфери откривен споменик руским морнарима који су притекли у помоћ житељима Сицилије после разорног земљотреса 1908, а велики десантни брод „Новочеркаск“ по радном задатку је свраћао у луке Грчке и Црне Горе. Хидрографска баркаса „Донузлав“ обезбеђивала је учешће руске делегације на међународној хидрографској конференцији у Монаку. У два наврата су бродови Црноморске флоте узимали учешће у активностима Црноморске војно-поморске групе оперативног дејства „Blackseafor“. Одред бродова Црноморске флоте учествовао је у заједничкој руско-италијанској војно-поморској вежби „Јониекс-2012“, а изведена је и заједничка руско-украјинска војно-поморска вежба „Пловни пут света – 2012“. Тренутно одред ратних бродова Црноморске флоте на челу са главним бродом флоте, гардијском ракетном крстарицом „Москва“, извршава задатке у Средоземном мору.

ratna_mornarica_rf
Графикон: Комплетан састав Ратне морнарице Руске Федерације

Обалске јединице и бродови су током године извршили преко 300 борбених вежби, изведена су два гађања крстарећим и преко тридесет гађања противавионским ракетама, као и 170 артиљеријских гађања. Посаде су успешно извршиле преко 60 стручних задатака и прошле 6 стручних провера у здруженим вежбама.

Главне резултате обуке Црноморске флоте у 2012. години сумирао је командант Црноморске флоте, контраадмирал Александар Федотенков. Он се захвалио припадницима флоте за посао који је обављен у овој години и изразио наду да ће се борбена обука и у наредном периоду наставити истим темпом.

Оригинал публикације

 

Извор: Руска реч, Центар за анализу светске трговине оружјем (ЦАМТО)

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Русија шаље једанаести ратни брод у Средоземно море

Русија шаље једанаести ратни брод у Средоземно море

Још један брод ратне морнарице Русије ће крајем септембра упловити у Средоземно море, рекао је …

Британска морнарица изненадно напустила Средоземно море

Британска морнарица изненадно напустила Средоземно море

Иако и даље трају разговори о неизбежном нападу на Сирију, шест британских ратних бродова је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *