Број хришћанских верника у Немачкој се смањује огромном брзином, цркве губе утицај на друштво и политику
фото:Клаудија Химелрајх/МкКлачи ДЦ/ТНС

Број хришћанских верника у Немачкој се смањује огромном брзином, цркве губе утицај на друштво и политику

Број хришћанских верника у Немачкој се смањује огромном брзином. Немачке цркве су празне и без короне, а њихов утицај на друштво и политику опада. Да ли је црква још уопште важна Немцима?

Препорука немачке канцеларке Ангеле Меркел – подсетимо, ћерке протестантског пастора – запрепастила је Католичку и Протестантску цркву у Немачкој: у договору с челницима покрајинских влада испрва је био препоручен “потпуни” локдаун за Ускрс. То је требало да значи да се не ради од четвртка 1. до уторка 6. априла. А свим верским заједницама је упућена молба да богослужења врше виртуелно.

О томе су и цркве сазнале кад и сви остали, неког договора није било. Зато је и протест црквених велодостојника уследио одмах и био жесток. Баш као и протест представника привреде. Потпуни “Ускршњи локдаун” је повучен, канцеларка се извинила.

Цркве су највећи послодавац у Немачкој 

Цркве у Немачкој последњих година нагло и масовно губе вернике, али: Католичка црква, односно Каритас, има више од 600.000 стално запослених. То је после државе чини другим највец́им послодавцем у Немачкој. А одмах следи протестантска Дијаконија која стално запошљава око 460.000 људи.

Дакле, заједно су хришћнаксе цркве највећи послодавац у Немачкој. А, у обе црквене организације има укупно 1,2 милиона волонтера. Цркве управљају мноштвом социјалних институција као што су вртићи, школе, болнице, старачки домови.

Поред тога: обе цркве су највец́и земљопоседник у Немачкој. Поред огромних шума, земљишта и црквених зграда, поседују још око 87.000 других некретнина. Такође су потпуно или делом власници многих компанија. Обим укупног пословања је годишње око 130 милијарди евра годишње, пише Дојчландфунк 2017.

Све мање свештиника и верника

Дуго времена је у Немачкој важило отприлике “трећина-трећина-трећина” – по трећина становништва су католици и протестанти, а трећина није у некој цркви.

То више није тако: 2019. је у Немачкој било 22,6 милиона католика, 20,7 милиона у некој од евангелистчких цркава, а ту је и око два милиона православних. Укупно је то 45,75 милиона хришћана што је још само око 52% становништва.

Још увек је око 14.000 протестантских и око 10.000 католичких жупа у Немачкој, али велика већина се мучи да нађе и свештенике и вернике, па и новац.

Поверење је изгубљено

Међутим новац – и црквени порез који у Немачкој у име цркава убире држава, па тако поред мале накнаде за тај посао, располаже и прецизним подацима колико је верника у овој земљи – тек је споредан разлог због којег Немци масовно окрећу леђа Цркви.

Највећи талас напуштања Цркве се догодио због огромног броја скандалаоко сексуалног злостављањамалолетника. Томе ни близу није крај: у Келну због тога још итекако ври, а надлежне службе не могу да постигну да одраде сва те силне захтеве за иступање из цкрве. То мора да се уради лично, плаћа се такса, а на термин се чека по 3 месеца.

“Ко једном прекине своју спону с Црквом, код њега највероватније и попушта његова религиозност”, каже социолог религије из Минстера Детлеф Полак у католичком листу Тагеспост.

Проблем Цркве у Немачкој је и следећи: генерације којима је црква још била стуб личног и друштвеног живота полако одумире, а млађи једноставно не разумеју шта би  требало да очекују од Цркве. Поготово кад је реч о Католичкој цркви: њен однос према контроли зачећа је једноставно за младе неприхватљив. А ту је још читаво мноштво питања која у овој Цркви не налазе на разумевање: шта је с разводом, шта је с верницима чији су партнери припадници различитих цркава…

Шта опет хоће ти Немци?

А како на то гледају у Ватикану? Ах, Немачка – за Ватикан је то земља у којој је избила реформација, додуше пре добрих 500 година, међутим данас окупља око 800 милиона људи у разним црквама широм света.

Немачка – то је такође земља у којој су се пре 150 година такозвани старокатолици одвојили од Римокатоличке цркве у знак протеста против даље концентрације моц́и Рима. Многи у Ватикану Немачку виде дакле као – земљу отпора.

Католичка црква је међународни концерн и за мноштво и бискупа и верника Африке или Азије је потпуно неразумљиво зашто немачки верници толико инсистирају на питањима попут брачне везехомосексуалних парова.

Вера никад није дала одговор на једно од кључних питања: зашто Бог допушта толико зло и несрећу? Али црква је било место где се могла потражити утеха – која је у овој пандемији потребна многима. Међутим, чини се да је Немци све мање траже у цркви.

Дојче веле

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Немачки Зелени ће водити министарство спољних послова

Немачки Зелени ће водити министарство спољних послова

Немачке социјалдемократе ће у новој коалиционој влади, поред канцелара, добити и министарство полиције и одбране, …

Олаф Шолц мења Ангелу Меркел, “семафор коалиција“ саставила нову владу Немачке

Олаф Шолц мења Ангелу Меркел, “семафор коалиција“ саставила нову владу Немачке

Мандатар за састав нове немачке владе Олаф Шолц потврдио је да су три странке – …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *