fbpx

Број сиромашних расте четири пута брже од броја богатих

0
(0)

ДАВОС – Светска популација је у октобру 2011. достигла цифру од седам милијарди, док ће се резерве сировина на Земљи, према прогнози Уједињених нација, истрошити за 60 година, истиче се у истраживању службе за аналитичку информатику Међународне организације кредитора, објављеном уочи почетка Светског економског форума у Давосу.

Док је становништво најсиромашнијих земаља, према подацима Светске банке и Међународног монетарног фонда, 2010. увећано за 2,1 одсто, житеља богатих земаља је било за само 0,6 одсто више. Популација најсиромашнијих земаља света расте безмало четири пута брже од становништва богатих држава.

Око пет милијарди (72 одсто) људи на планети живи у земљама са просечним приходима, у земљама са високим приходима живи 1,1 милијарда (16 одсто) становника, и приближно 800 милиона (12 одсто) људи живи у најсиромашнијим земљама света.

Пренасељеност носи са собом низ глобалних проблема, међу којима су најозбиљнији незапосленост и недостатак природних сировина.

Ниво запослености становништва један је од најважнијих показатеља благостања једне земље. Максимална запосленост, према подацима ММФ-а, забележена је у Кини, али како се истиче у истраживању, почев од 2000. године незапосленост у најмногољуднијој земљи света расте и премашује четири процента.

Што се тиче афричких земаља са високим темпом раста становништва, на пример у Египту, стопа незапослености је у границама 10,5 одсто, а у Етиопији око 20,5 процента.

Ситуацију додатно погоршава социјална неједнакост. Тако у свету 61 милион имућних има исте приходе као и 3,5 милијарди људи са најнижим приходима, односно на сваки долар богатих најсиромашнији добијају 1,7 центи.

У условима пренасељености, изузетно актуелно питање су резерве хране, воде и енергије, истиче Међународна организација кредитора. Највећи део природних добара последњих година користиле су САД и Кина. На остале земље отпада нешто више од 50 одсто резерви планете.

 

Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Највећи пад индустрије у Србији још од глобалне кризе

5 (1) Ако се индустријска производња и одржала у марту упркос увођењу ванредног стања половином …

ПРАВО СТАЊЕ СРПСКЕ ЕКОНОМИЈЕ: И Вучићеви кредити ће једног дана стићи на наплату! (видео)

4.8 (6) У интервјуу за Правду и Хелм Каст проф. др Милан Беслаћ објашњава право …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *