fbpx
Насловна / Свет / Број сиромашних расте четири пута брже од броја богатих

Број сиромашних расте четири пута брже од броја богатих

ДАВОС – Светска популација је у октобру 2011. достигла цифру од седам милијарди, док ће се резерве сировина на Земљи, према прогнози Уједињених нација, истрошити за 60 година, истиче се у истраживању службе за аналитичку информатику Међународне организације кредитора, објављеном уочи почетка Светског економског форума у Давосу.

Док је становништво најсиромашнијих земаља, према подацима Светске банке и Међународног монетарног фонда, 2010. увећано за 2,1 одсто, житеља богатих земаља је било за само 0,6 одсто више. Популација најсиромашнијих земаља света расте безмало четири пута брже од становништва богатих држава.

Око пет милијарди (72 одсто) људи на планети живи у земљама са просечним приходима, у земљама са високим приходима живи 1,1 милијарда (16 одсто) становника, и приближно 800 милиона (12 одсто) људи живи у најсиромашнијим земљама света.

Пренасељеност носи са собом низ глобалних проблема, међу којима су најозбиљнији незапосленост и недостатак природних сировина.

Ниво запослености становништва један је од најважнијих показатеља благостања једне земље. Максимална запосленост, према подацима ММФ-а, забележена је у Кини, али како се истиче у истраживању, почев од 2000. године незапосленост у најмногољуднијој земљи света расте и премашује четири процента.

Што се тиче афричких земаља са високим темпом раста становништва, на пример у Египту, стопа незапослености је у границама 10,5 одсто, а у Етиопији око 20,5 процента.

Ситуацију додатно погоршава социјална неједнакост. Тако у свету 61 милион имућних има исте приходе као и 3,5 милијарди људи са најнижим приходима, односно на сваки долар богатих најсиромашнији добијају 1,7 центи.

У условима пренасељености, изузетно актуелно питање су резерве хране, воде и енергије, истиче Међународна организација кредитора. Највећи део природних добара последњих година користиле су САД и Кина. На остале земље отпада нешто више од 50 одсто резерви планете.

 

Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Синдикат „Слога“: Вучић купује сигурне гласове манипулишући најсиромашнијим грађанима

5 (3) Најављени раст зарада у јавном сектору и једнократна помоћ пензионерима са најнижим примањима …

Немачка улази у рецесију

Немачка Влада очекује да ће у трећем кварталу ући у рецесију, пишу данас немачки медији. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *