Економија

ММФ би да се одрекнемо Комерцијалне банке

ИЗВОР: ПРЕСС
Међународни монетарни фонд тражи да се Србија већ ове године одрекне власништва у Комерцијалној банци, која је једина преостала у државном власништву.

Како пише Прес, ММФ сматра да су неки инвестициони пројекти државе, па тако и докапитализација Комерцијалне банке, сувише велики и да могу угрозити јавни дуг и дефицит српског буџета, па у циљу наставка даљег аранжмана са Србијом захтева да се одрекнемо тих улагања.

У том случају већински власник Комерцијалне банке постао би ЕБРД, који сада има 25 одсто удела, док је у власништву Србије 42,6 одсто. Фонд је у прошли петак одложио ревизију аранжмана јер Влада Србије није испоштовала раније постигнут договор. Посебне примедбе ММФ-а односиле су се на “велика” издвајања Србије за инвестиционе пројекте, у које се убраја и планирана докапитализација Комерцијалне банке од 100 милиона евра.

Власничка структура Комерцијалне банке
Република Србија 42,6% 
ЕБРД 25%
Артио интернешенел 4,77%
Југобанка 3,69%
Европа осигурање 2,86%
Остали мањи акционари 21,1%

У којим банкама држава има удео
Комерцијална банка 42,6%
Поштанска штедионица 68,5%
Креди банка АД 15,2%
Чачанска банка 38,8%
Јубмес банка 21,2%
Агробанка АД 20,1%
Привредна банка 19,4%
Српска банка 96,5%

Ова замерка ММФ-а занимљива је и због тога што се Влада Србије пре неколико година управо у договору са овом америчком финансијском институцијом обавезала да до краја 2012. издвоји из буџета 100 милиона евра за докапитализацију Комерцијалне банке како би остала њен већински власник. 

Према том плану, предвиђено је да држава евентуално 2015. године прода комплетно власништво у Комерцијалној банци и у свим осталим банкама. Међутим, Фонд сматра да Србија нема довољно новца за докапитализацију и да Комерцијална банка три године раније треба да пређе у страно власништво. 

Саговорник Преса упућен у договор Владе и ММФ-а истиче да је ЕБРД још прошле године уплатио свој део докапитализације банке. 

“ЕБРД је испунио план јер је уплатио око 60 милиона евра. Према томе, Влада Србије треба до краја ове године да издвоји 100 милиона како би задржала свој удео. Ако држава не уплати тај новац, ЕБРД аутоматски постаје већински власник”, каже он и додаје да верује да ипак неће бити проблема са докапитализацијом јер је држава резервисала новац у буџету за те сврхе. 

Саветник премијера Србије Јуриј Бајец потврдио је да се критика ММФ-а односи на већи износ који је Влада наменила за инвестиције, па и за докапитализацију Комерцијалне банке. Бајец је ипак сигуран да ће у разговору са представницима ММФ-а за две недеље отклонити недоумице и успети да оправдају „спорна” средства. 

“Држава жели да задржи већински пакет у Комерцијалној банци до краја 2012. године. Дугорочно, планирано је да се банка прода. Ова докапитализација банке управо ће допринети да држава заузме бољу позицију у неко наредно време. И када ситуација буде боља, када прође криза, држава ће се повући и постићи добру цену у приватизацији банке”, истиче Бајец.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!