Бројило откуцава скупе киловате док не дође ЕДБ

Бројило откуцава скупе киловате док не дође ЕДБ

0
(0)

ОД тренутка када црвена лампица за јефтину струју на струјомеру престане да се пали, а киловати множе само по скупој тарифи, док неко не региструје и отклони квар, може да прође и по неколико месеци. А станари често проблем не примете одмах, већ пошто за наредне месеце стигну већи рачуни.

Иако је радник електродистрибуције у обавези да приликом очитавања примети и забележи да је бројило стало, понекад се деси да им промакне. Станари по навици велике потрошаче у домаћинствима укључују ноћу, мислећи да штеде, а онда тек кад им стигне енормно висок рачун, схвате да јефтине струје нема.

– Као увек, укључивала сам веш-машину ноћу, уверена да ћу на тај начин бар мало приштедети – каже Даниела И. – Наш сат је стао у јулу, а нама је тек саопштено у новембру када смо срели радника који очитава струју. Он је прокоментарисао да је већ пријавио, а да још нису дошли да замене. После поновне интервенције, уградили су нови. За то време су нам очитавали неку средњу тарифу, а рачуни су били и по 6.000 динара, иако се не грејамо на струју.

Како објашњавају у ЕПС, станари или читач на терену дужни су да одмах пријаве, а да се квар уклони у најкраћем року.

– Потрошач на шалтеру за рекламације матичној дистрибуцији прилаже обрачун на основу ког се може видети да бројило не региструје потрошњу по једној или обе тарифе – кажу у ЕПС. – Рекламација се може уложити и телефонским путем. Уколико читачи на терену установе неисправност мерних уређаја, у обавези су да то одмах пријаве, а корисник система најкасније у року од три дана од дана утврђеног оштећења уређаја. Оператер система је дужан да без одлагања, а најкасније у року од три радна дана од дана сазнања, обавести корисника система о свим сметњама и да предузме хитне мере за њихово отклањање у року од три радна дана од дана слања обавештења.

Не треба занемарити ни чињеницу да у пракси постоје и обрнуте ситуације. Када бројило стане на јефтиној тарифи, станари често зажмуре и стрпљиво чекају да неко други примети квар.

ИСПРАВКА РАЧУНА

УКОЛИКО је уређај у власништву оператера дистрибутивног система, замена неисправног се врши бесплатно, односно купац не сноси трошкове замене. Након поправке или замене бројила, врши се исправка рачуна за период у коме је бројило било неисправно. Исправка може да се односи за један или више обрачунских периода.

М. СТАНОЈКОВИЋ, Новости.рс

фото: Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Још већи рачуни за струју јер народ напредним лоповима и страним мештарима треба да плати ветрењаче и минихе

Још већи рачуни за струју јер народ напредним лоповима и страним мештарима треба да плати ветрењаче и минихе

5 (8) Влада Србије донела је уредбу о увећању посебне накнаде за подстицај повлашћених произвођача …

"Блажени изгнани правде ради, јер је њихово Царство Небеско ", Дан 19.12.2020 Обреновац, Београд

„Блажени изгнани правде ради, јер је њихово Царство Небеско „, Дан 19.12.2020 Обреновац, Београд

5 (2) Болесни и полуслепи дека прославља славу на свећи, јер му је држава искључила …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend