Поред горива поскупљују и цигарете!

Поред горива поскупљују и цигарете!

0
(0)

УСКЛАЂИВАЊЕ акциза први ће осетити пушачи, а да ли ће нафташи раст државних захватања прелити на возаче још није сигурно. Од прекосутра паклице ће поскупети у просеку за 10 динара, јер је овог месеца намет на дуван повећан за 1,5 динара.

Извесно је да ће цене мењати сви домаћи произвођачи дувана, а ново усклађивање по акцизном календару очекује се средином године. Према акцизном календару, у периоду од 2017. до 2020. године, сваког јуна и јануара специфична акциза за цигарета расте за 1,5 динара. Са овим повећањем, државни део сваке паклице само уместо досадашњих 68,5 динара износиће 70 динара. Уз ову, на цену цигарета зарачунава се и пропорционална акциза од 33 одсто цене, а на све то ваља додати и ПДВ.

– Повећање акцизе од 1,5 динара не значи толико повећање трошка – кађу дуванџије. – То сваки пут повећа цену паклице за шест до седам динара. Јер, са растом цене паклице расте и пропорционална акциза, која чини 33 одсто, а са тим већи је и трошак за порез на додату вредност.

Тако ће „пал мал“ и ЛМ коштати 260 динара, „бонд“ ће бити 10 динара јефтинији, а за „лаки“ ће бити потребно 280 и 290 динара. Паклица „марлбора“ биће 340 динара, „марлборо тач“ од 300 до 310, а „парламент“ 380 динара.

У складу са Законом о акцизама, Влада Србије је објавила нове динарске износе акциза усклађене са растом потрошачких цена у 2018. години. Државно захватање по литру бензина је повећано за динар, а на дизелу за 1,13 динара. Нафташи још нису направили рачуницу на основу које би одлучили да ли ће нове акцизе укалкулисати у своје ценовнике или не.

– Повећање државних намета на гориво не значи аутоматски да ће на пумпама за тај износ доћи до поскупљења – каже Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије. – То усклађивање је нови трошак нафтних компанија према држави. Толико више ће плаћати држави од 1. фебруара.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Струја поскупљује од 1. фебруара

Струја поскупљује од 1. фебруара

5 (2) Струја у Србији поскупеће од 1. фебруара 2021. године у односу на постојећу …

ГСП Београд ће затражити повећање цене градског превоза у Београду

ГСП Београд ће затражити повећање цене градског превоза у Београду

5 (3) Градско саобраћајно предузеће (ГСП) Београд затражиће у овој години од градских власти повећање …

2 Коментара

 1. Udrite, bizgovcine zadrigle i zabrekle, jos ima ovde sta da se opljacka!
  Nadam se da cete uskoro da prsnete od zdranja i lokanja, svakog dna ste sve zabrekliji, sve naduveniji i sve vise sipcete i dahcete k’o Dart Vejder!

 2. Намет на вилајет

  Читава Француска се још увек тресе због поскупљења горива, иако су цене враћене на почетак, али ми, као кротки грађани, истрпићемо и то, мислећи да ће злу сам од себе доћи крај, па нам не пада на памет да обучемо жуте прслуке.
  Неће Србин ништа да уради за себе.Он углавном ради против некога и радује се туђој несрећи, па му и због тога јесте овако.
  И то добро зна саветник Блер Бомбардер.
  Сад да сам на месту Беџета Пацолија, сувласника OMV-а, не бих подизао цену горива, ако мисли да руши Вучића.
  Међутим, тај сој људи само речима лапрда један против другог, али кад је профит у питању, ту су рођена браћа.Само одапињу стреле национализма, помоћу којих један другог држи на власти.Сећате се како су се само лепо слагали по Карађорђеву Слоба и Њофра.Алију смо били ухапсили, али му длака са главе није фалила, пустили га, а он масакрира наше војнике у Добровољачкој.Али ни Слоби не зафали длака с главе, као и њему.
  Има њих ту које називају најбогатијим султанима на Балкану, али њихово сумњиво имовно стање нико од њих не помиње, јер ће и он поменути његово „пословање“.
  Нпр Додик, Бакир, АВ, Тачи, Весељи, Харадинај, Пацоли,…не помињу имовно стање оних других, нити би један другом нанели неко зло, јер се то све враћа.Сложни су, али ће нас замајавати и узбуђивати по политичкој линији, да би нам прошла акциза и ПОРЕЗ НА ЊИХОВУ АКЦИЗУ, као што је прошла и акциза у БиХ.Сад ће и код нас, с тим што ће опет нека цица раширити ноге, а медији ће нас усмерити на тамо неко об*ијано међуножје, док се поскупљење не заборави.
  Наше главе су постале толико шупље, као и спорни изфризирани део тела, о коме бруји сва режимска штампа већ месец дана.А пошто се ради о великом калибру, знао сам да ће нам увалити нешто крупно, а тачно, по савету њихових психолога, психијатара и социолога, знају да ће народ све то заборавити за два месеца и ОПЕТ ИЗАЋИ НА ИЗБОРЕ И ГЛАСАТИ ЗА ЊИХ.
  Стока зна кад иде на клање, али се не опире, јер је већ дотле доста измрцварена, па просто једва чека да је џелат докусури, да се не мучи више.(Мислим да би аутор ове реченице могао бити Блер Бомбардер).

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend