fbpx

Бугарској дражи Јужног ток од ЕУ!

0
(0)

Софија — Бугарска није сагласна са захтевом Европске комисије за обустављање радова на гасоводу Јужни ток, објавио је данас Блумберг.

Блумберг је то објавио позивајући се на бугарског министра привреде и енергетике, Драгомира Стојнева.

„То је приоритетни инфраструктурни пројекат и надам се да ће убудуће наићи на веће разумевање ЕК. Јужни ток не треба да буде талац међудржавних односа и конфликта између Украјине и Русије“, нагласио је Стојнев.

Како је раније јавио Итар тас, ЕУ је у среду затражила од Бугарске да обустави реализацију Јужног тока. Представница ЕК за енергетику, Сабина Бергер, навела је том приликом два правна разлога за такав корак. Један је захтев ЕК за усаглашавање билатералних владиних споразума за изградњу Јужног тока са нормама Трећег енергетског пакета.

Поред тога, Брисел је осумњичио Бугарску за нарушавање европских правила приликом расписивање тендера за изградњу инфраструктурних пројеката и давања привилегија руским и бугарским компанијама, подсећа Итар тас.

Бугарско министарство привреде и енергетике је истог дана издало саопштење да земља испуњава све захтеве европског законодавства с пројектом гасовода Јужни ток.

„Очекујемо званично писмо ЕК у коме ће бити постављена питања на које ЕК жели да добије коментаре и даћемо одговоре на њих у прописаном року“, наводи се у саопштењу бугарског министарства.

Процес избора извођача за пројектовање, испоруку материјала, изградњу, обуку радника и пуштање у рад бугарског дела гасовода Јужни ток, био је у складу са законским процедурама бугарског и европског законодоваства. Комплетна информација о томе ће бити достављена Европској комисији, навела је званична Софија.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕУ направила уступак Kини: Из извештаја избачен део о пореклу коронавируса

5 (2) ЕУ је признала да је дозволила кинеској влади да редигује извештај о пореклу …

Нови „услов“ Европске уније: Србија да прихвати да је Тесла – Хрват!

5 (1) Никола Тесла је хрватски научник, значајан и по томе што је открио рендгенске …

2 Коментара

  1. Ма то из тзв. ЕУ лају ови одлазећи керови Европске комисије, долазе на њихово место Националисти, који не воле ЕУ, и који ће радити на томе да ЕУ нестане. Надам се да ће тако и бити! НАПРЕД ЈУЖНИ ПОТОК, НАПРЕД РУСИЈО!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *