fbpx

Производња органске и биолошки здраве хране – наша шанса

0
(0)

Београд — Уколико се настави садашњи темпо развоја, наша земља би могла да до 2050. године потпуно пређе на органску производњу.

Органска производња у Србији и земљама региона има велики потенцијал, оценили су данас учесници скупа на којем је представљена регионална студија „Одржива пољопривреда за западни Балкан“ који су прогнозирају да би наша земља до 2050. године потпуно пређе на органску производњу.

Истраживање, које је рађено од 2009. године, у Србији, Босни и Херцеговини, Хрватској и Црној Гори, показало је да је Србија према обиму производње пољопривредна велесила у региону, оценио је аутор студије Дарко Знаор.

Према његовим речима у примарној пољопривредној производњи у земљама региона запослено је око милион људи, а готово половина ради у Србији. Он је истакао да Србија има велики потенцијал за даљи развој органске производње, као и остале земље региона, истакавши да је истраживање, такође, показало да уколико би се потпуно прешло на овај вид производње, око 6.000 запослених у фабрикама минералних ђубрива би остало без посла.

Међутим, даљим развојем органске прозиводње, не само да би се сви они запослили већ би запосленост порасла за 10 процената, истакао је Знаор.

Он је нагласио и да је у Војводини, Славонији и босанском делу Посавине хумус на земљишту у великој мери уништен, те да се само правилним развојем органске производње може обновити земљиште у тим плодним равницама.

„Кључно питање није да ли можемо себи да дозволимо потпуни прелазак на органску производњу, већ је питање можемо ли себи да приуштимо да наставимо путем којим смо до сада ишли“, истакао је он.

Представник Министарства пољопривреде и заштите животне средине Јелена Милић нагласила је да је извоз органске производње у 2012. години износио 3,7 милиона евра, док је само годину касније утростручен и износио је 10,09 милиона евра.

„Доста тога је урађено али обим органске производње још није задовољавајући, с обзиром на потенцијале Србије“, оценила је она.

Према њеним речима потребно је завршити Акциони план за развој органске производње, а усвајање тог документа очекује се ове године.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *