Бундестаг великом већином одбио да Немачка прихвати 5.000 миграната из Грчке
фото: АП

Бундестаг великом већином одбио да Немачка прихвати 5.000 миграната из Грчке

Бундестаг је великом већином гласова посланика одбацио захтев странке Зелени за прихватање 5.000 избеглица из осетљивих група са грчких острва, јављају немачки медији у четвртак.

За захтев Зелених да се из пренасељених смештаја на грчким острвима у Немачку пребаци 5.000 избеглица, при чему би се најпре радило о малолетницима без пратње, трудницама или женама које путују саме, гласало је 117 посланика, а 495 је било против.

Представници владајуће демохришћанско-социјалдемократске коалиције саопштили су да сама идеја Зелених није лоша, али се противе „изолованој акцији“ Немачке без консултација с партнерима у Европској унији.

„Захтев странке Зелени садржи много тога што је исправно али он нам не помаже у садашњој ситуацији. Нужно је једно решење на нивоу ЕУ“, рекла је председница посланичког клуба Социјалдемократске странке Немачке (СПД) Ева Хигл.

Она је истовремено Зеленима пребацила да захтев постављају из „страначко-тактичких“ разлога и упозорила на то да договор на нивоу Европске уније више „није далеко“.

„Француска, Финска и Португал су већ изразиле спремност. То је добар темељ да даље радимо на заједничком решењу“, рекла је Хигл.

Посланик владајуће Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Александер Тром такође је упозорио на то да би немачко самостално деловање било супротно напорима за постизање јединственог система азила на нивоу Уније.

Kако преноси агенција ЕПД, 48 посланика демохришћана објавило је посебну изјаву у којој се заузимају за помоћ „најугроженијима“ и за помоћ грчким властима на лицу места, али да исто тако треба тежити заједничком решењу.

Хина

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Грчка: Противници вакцинације траже ексхумације жртава короне

Грчка: Противници вакцинације траже ексхумације жртава короне

За лекаре су проблем пацијенти који одбијају прикључивање на респираторе, а ако преживе – не …

Немачка идеолошки располућена на пола, следи формирање слабе мултикоалиционе владе и слабог канцелара

Немачка идеолошки располућена на пола, следи формирање слабе мултикоалиционе владе и слабог канцелара

Немачке социјалдемократе на челу са Олафом Шолцем воде на парламентарним изборима у Немачкој са 26 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *