fbpx

Бус фљус: ГСП и ПКБ дугују по 180 милиона евра

0
(0)

БЕОГРАДУ је сваке недеље барем један дан рачун у блокади. Прети нам банкрот, јер нема довољно новца да се покрију све обавезе из прошлости, забринутим гласом, за „Новости“ прича председник Привременог органа Синиша Мали. 

– Направили смо пресек стања, по коме престоница, са комуналним предузећима дугује 960 милиона евра. И ово није коначна цифра, јер још не знамо колико дугују општине. Ту имамо и дугове установа културе, здравства и школа.

* Ви и претходни градоначелник имате различите информације о дугу банкама.

– Документ из Министарства финансија, на који се позива Ђилас, говори о томе колико је Београд био задужен за кредите, без камата и осталих дуговања. У самом документу пише да је урађен на основу података које је доставио град Београд, односно Ђилас лично. Треба рећи, када узмеш кредит, плаћаш и главницу, али и камату. А Београд је до 2039. дужан банкама 662 милиона на основу кредита. Следеће године морамо да вратимо 41,2 милиона главнице, али и 19,9 милиона камате.

* Колики су дугови јавних предузећа?

– Преко бруто биланса предузећа дошли смо до цифре која се креће око 260 милиона евра. Највише има ГСП, чак 10,5 милијарди обавеза, а ПКБ 9,9 милијарди. „Електране“ дугују највише за енергенте. Њихове обавезе су 3,7 милијарди, мада они имају велика потраживања од неплатиша. Мећу значајнијима су „Чистоћа“ са 1,7 милијарди, Дирекција за грађевинско земљиште 1,17 милијарди, „Градско стамбено“ 330 милиона, „Погребне услуге“ 286 милиона, „Београд пут“ 536 милиона, „Паркинг сервис“ 83 милиона… 

„БУС ПЛУС“ НИЈЕ ДАО РЕЗУЛТАТЕ * КАКО решити питање наплате јавног превоза? – „Бус плус“ систем није дао резултате. Потписан је такав уговор, по коме они морају да запосле најмање 200 људи и они су толико запослили. На терету града су остали контролори. Од како се увео „Бус плус“, субвенције за јавни превоз су порасле на чак 7,5 милијарди динара.

* Буџет за следећу годину је 62 милијарде, 17 одсто мањи него 2013. Како све уклопити да систем функционише?

– Имали смо две могућности, да се додатно задужимо или да стегнемо каиш. Ово друго је боље због наредних генерација. Направићемо велике уштеде у комуналним предузећима и секретаријатима, који ће имати од 30 до 50 одсто мање новца. Таман толико, да град нормално функционише. Треба напоменути да 5,3 милијарде динара обавеза из ове године морамо да пребацимо у следећу, где је пројектовани буџет свега 62 милијарде. Од те суме морамо да исплатимо 61,2 милиона евра за камате на претходно узете кредите, а исто толико за субвенцију јавног превоза. То је већ трећина буџета.

* Каса следеће године биће тања и због тога што град од 1. јануара не наплаћује накнаду за грађевинско земљиште.

– То је додатни проблем. У претходном периоду Београд је месечно добијао од 600 до 700 милиона динара. Сада ћемо имати прилив на основу пореза на имовину. До пролећа, то је велика непознаница. 

ЕКОНОМИСТА САМ, А НЕ ПОЛИТИЧАР * ДА ли ћете бити кандидат за градоначелника? – Ја сам економиста, нисам политичар. О томе уопште не размишљам. Пре свега, мислим како да град стане на ноге. Мени овде живи породица и циљ ми је да урадим нешто конкретно за будућност престонице.

 

* Како Београд да изађе из ове тешке ситуације?

– Једно је контрола трошкова, али треба пронаћи начин да се повећају приходи. Потребно је поспешити грађевинску индустрију. Треба креирати привредне зоне. Ако неко хоће да гради фабрику, он иде у Шимановце и Пећинце, јер код нас нема где.

* Да ли ће град због кризе ускратити помоћ социјалним категоријама – трудницама, породиљама, пензионерима?

– Нећемо. Само ће динамика исплате бити другачија, јер она зависи од тога, кад имамо новца у каси.

* Шта ће бити са планираним инфраструктурним пројектима?

– Нисмо одустали ни од једног пројекта. Само ћемо неке морати мало да померимо. Изградња седам вртића биће готова до јесени. Улицу војводе Степе радићемо првог дана грађевинске сезоне. Имао сам састанак са људима из Агенције за инвестиције због Славије. Предвиђено је да се ураде подземни пролази за пешаке, да би се убрзао саобраћај за аутомобиле. Реконструкција Војвођанске улице тече нормално.

 

ПЕТИ ЧЛАН

* КАДА ће привремени орган добити петог члана?

– О томе одлучује Влада Републике Србије. Ми и сада имамо пет чланова, јер је Татјана Пашић и даље члан, али у оставци.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

“Мигранти изболи младића у БГ из чиста мира, режимски медији све заташкали“ – пријатељи апелују

4.8 (34) На друштвеној мрежи “Фејсбук“ кружи објава једног од пријатеља жртава синоћњег напада у …

Драма у Београду: Мигрант се попео на кућу, урлао, ломио црепове и разбијао их о главу јер није добио азил

5 (6) Права драма одиграла се у недељуоко девет сати у београдском насељу Сењак, када …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *