Чак 92 одсто простора у централним политичким вестима припало владајућим странкама
карикатура: Петричић

Чак 92 одсто простора у централним политичким вестима припало владајућим странкама

4
(1)

Странке у власти биле су убедљиво најзаступљеније у централним информативним емисијама телевизија са националном покривеношћу у последњих седам месеци, док су опозиционе странке биле једва видљиве, показала је анализа медијског садржаја организације Црта.

Црта је оценила да су нови подаци још један показатељ непостојања политичког плурализма у медијима што је изузетно забрињавајуће имајући у виду да се тиме грађанима ускраћује право на објективно информисање.

Политичким актерима је у централним вестима посвећено 170 сати програма, од којих је чак 92 одсто припало актерима владајућих странака и то у неутралном (61 одсто) или позитивном тоналитету (38 одсто).

За политичке актере из опозиције било је резервисано свега осам одсто времена током којег су доминантно били представљени негативно (63 одсто).

Како је саопштила невладина организација Црта, од политичких актера, председник Србије и Српске напредне странке Александар Вучић је у протеклих седам месеци био скоро сваки други саговорник у телевизијским вестима и за њега је била резервисана готово половина од укупног времена опредељеног за политичке актере.

Премијерка Ана Брнабић била је заступљена у тек шест одсто укупног времена, а следе министри Златибор Лончар са четири, па Александар Вулин и Синиша Мали са по три одсто.

“Независно од заступљености у програмима централних информативних емисија, Александар Вучић се током пет месеци у просеку сваког другог дана обраћао уживо грађанима путем медија. Црта је забележила да је Александар Вучић чак 67 пута гостовао уживо у телевизијским емисијама или се обраћао путем укључења са различитих скупова”, наведено је у анализи.

Истраживањем су обухваћене централне информативне емисије РТС, Пинк, Прва, Хепи и Б92, у периоду од проглашења званичних резултата парламентарних избора у јулу 2020. године до почетка међустраначког дијалога 1. марта 2021. године.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НАПРЕДНИ ФАШИСТИ пандемијом покривају пљачку и суноврат привреде

НАПРЕДНИ ФАШИСТИ пандемијом покривају пљачку и суноврат привреде

5 (2) Приходи грађана, осим оних запослених у државној администрацији, не прате трошкове живота, због …

За 30 дана продужен притвор Вучићеве НАРКО-ФАШИСТИЧКЕ паравојске

За 30 дана продужен притвор Вучићеве НАРКО-ФАШИСТИЧКЕ паравојске

3 (2) Судија за претходни поступак Вишег суда у Београду продужио је за још 30 …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend