fbpx

Чека нас скупље задуживање

0
(0)

Београд — Мала заинтересованост инвеститора за државне хартије показује да ће Србија убудуће морати да се задужује по вишим каматним стопама.

Управа за јавни дуг Министарства финансија Србије продала је на аукцији 19,97 одсто понуђених двогодишњих државних обвезница деноминованих у еврима за укупно 11,98 милиона евра. Годишња камата на те дужничке хартије је 6,2 одсто, а исплата је полугодишња.

Како стручњаци коментаришу, разлог зашто је од понуђених хартија продато тек око 20 одсто лежи у ниској каматној стопи од 6,2 одсто. Како за Б92 објашњава Иван Николић, сарадник Економског института, инеститори су проценили да им се не исплати да улажу по тим условима. 

„Чудно је да су у Управи трезора одредили каматну стопу од 6,2 одсто. Пре месец дана су продати осамнаестомесечни записи за 6,3 тако да се за ову емисију очекивала већа каматна стопа од 6,3 до 6,5 одсто“, наводи Николић, додајући да очигледно није било хитно да се прикупи више средстава јер би се она морало ићи на вишу камату. 

Николић каже да мања заинтересованост инвеститора за наше хартије није алармантно али да показује да уколико желимо да се задужимо, то можемо да урадимо по вишим каматним стопама. 

„Иначе, Србија нема пуно алтернатива када је задуживање у питању, тако да ћемо морати и убудуће да позајмљујемо новац издавањем хартија од вредности. Колика ће каматна стопа бити и да ли ће она задовољити инвеститоре зависиће од нове владе и новог министра финансија“, каже Николић.

 

Б92, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Скупо задуживање Србије

4 (4) Србија се ових дана задужила на светском финансијском тржишти још две милијарде евра …

Власт каже – задуживање било јефтино, економисти да улазимо у дужничко ропство

5 (4) Министар финансија каже да је исплата сто евра грађанима Србије заправо сигнал колико …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *