Чека нас жестоки пад евра, јачаће амерички долар и швајцарски франак

0
(0)

Београд — Програм упумпавања око 60 милијарди евра месечно, који је почела ЕЦБ, довешће до слабљења евра и пада камата везаних за евро.

Са друге стране, изазваће јачање долара, швајцарског франка и британске фунте, али и раст акција на европским берзама, као и цена нафте изражене у еврима, оценили су аналитичари.

Професор Економског факултета у Београду и бивши гувернер НБС Дејан Шошкић каже да ће упумпавање 60 милијарди евра месечно у финансијски систем еврозоне, највероватније, смањити каматну стопу за финасирање јавног сектора у ЕУ.

Када је реч о утицају слабљења евра на цену нафте, Шошкић је рекао да притисак инфлације која потиче из раста цена нафте, на земље еврозоне, биће већи и ускоро ће кренути тренд раста цена нафте у односу на минимум који смо имали у протеклих неколико месеци (око 50 долара за барел). Међутим, Шошкић сматра да само јачање долара у односу на евро имаће ефекта тако што цена нафте изражена у еврима вероватно ће више расти него изражена у доларима управо због промене девизног курса долара и евра.

„С друге стране, имаћемо раст ликвидности, дакле, раст расположивости евра, а то ће значити да ће све каматне стопе које су везане за евро, падати, укључујући и камате и у земљама на ободу еврозоне. Дакле, и Србија ће имати колатералне користи од тог обиља новца“, оценио је Шошкић.

Тај тренд ће трајати најмање док овај програм ЕЦБ буде на снази, рекао је Шошкић и подсетио да је ЕЦБ најавила да ће тај програм трајати најмање годину дана, са могућношћу пролонгирања.

Као што су САД последњих година имале сличан програм и монетарну експанзију која је прилично ослабила долар, тако ће и евро, вероватно, у наредном периоду бити релативно слаб у односу на главне водеће валуте, а посебно у односу на амерички долар, објаснио је Шошкић.

Кретање валутних курсева под утицајем слабог евра зависиће веома много колико ће стимулативна мера ЕЦБ имати ефекта на оживљавање привредне активности у еврозони, напоменуо је бивши гувернер НБС и додао да се у основи овог програма налази жеља да се избегне дефлација као један од најозбиљнијих макроекономских проблема.

Говорећи о утицају мера ЕЦБ на кретања на берзама, Шошкић је оценио да, обично када се убризгава ликвидност у финансијски систем, као што сада ради ЕЦБ, први ефекат је пад каматних стопа, али врло брзо после тога расту цене акција.

Тенденција раста акција на берзама била је присутна и на берзама САД, када индекс Дау Џонс константно растао како су трајале активне олакшице америчког ФЕД-а (Америчке федералне резерве), подсетио је Шошкић.

Што се тиче утицаја мера ЕЦБ на светски цену нафте, Михајловићева је оценила да је цена „црног злата“ још увек креће веома ниско зато што су глобалне залихе на веома високом нивоу, поготово у САД где бележе рекорд, тако да однос водећих светских валута нема претеран утицај на кретање цене сирове нафте. „Међутим, цена нафте има утицај на кретање валута, тако да у зони евра, где је инфлација јако ниска, добрим делом управо због ниске цене сирове нафте. Ниске цене сировине доводе до ниске цене полуфабриката, фабриката а касније и финалних производа и самим тим и плата“, објаснила је сениор еxпретр ФX Лидера. ФX Лидер је Фореx платформа у Србији на којој може да се тргује валутним дериватима, златом, сировом нафтом, индексима… на светским берзима.

И сениор експерт у ФX Лидеру Ана Михајловић сматра да је основни циљ ЕЦБ био да ослаби евро, како би роба из ЕУ била конкурентнија на тржишту, тако да ће огромним повећањем ликвидности од 60 милијарди евра на фианнсијском тржишту бити и достигнуто.

„Значи, имаћемо јак пад евра, а са друге стране имаћемо долар у растућем тренду, упркос програму квантативиног попуштања америчког ФЕД-а“, оценила је Михајловићева.

Пошто су САД постигле одличне економске резултате захваљујући мерама ФЕД-а, већ се говори да ће средином ове године можда и повећати референтне каматне стопе, што ће сигурно значити даљи раст долара, казала је саговорница.

Михајловићева је указала да се може очекивати и раст швајцарског франка, али ће Централна банка Швајцарске урадити све што је до ње, да то спречи, тако да је могуће чак и да додатно смањи референтне каматне стопе, које су већ негативне на депозите.

И у Великој Британији су монетарне власти постигле одличне резултате са фунтом упумпавањем ликвидности, и било је наговештаја о повећању каматних стопа, али с обзиром на садашњу ситуацију у зони евра и овај програм монетарног попуштања, вероватно је да неће доћи до њиховог раста, објаснила је Михајловићева.

Инвеститори у зони евра, улагаће свој капитал чак и у ризичније финасијске инструменте, као што су акције, управо због слабљења валуте ЕУ, што је и био циљ ЕЦБ, да просто спречи да новац буде депонован у централној банци ЕУ.

„На тај начин, велика количина ликвидног новца на тржишту, тражиће просто где да буде уложена и очекује се да ће то бити ризичнији инструмент као што су акције, јер они сами по себи доносе веће приносе“, објаснила је Михајловићева и додала да су очекивања у ЕУ да ће бити и повећана циркулација новца и због тога и бржег опоравка економије.

 

Танјуг

фото: Ројтерс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Долара почиње да се ослобађа чак и главни амерички савезник – Велика Британија

0 (0) * Сада је удео долара у девизним резервама других држава спао не 61,7 одсто. …

Русија и ЕУ формирају комисију за прелазак на трговину у еврима и рубљама

0 (0) * Сада долар у спољним плаћањима РФ учествује са само 56 одсто, а до …

45 Коментара

 1. Evro će pasti na 1 prema 1 u odnosu na dolar . . .

 2. Evro će pasti na 1 prema 1 u odnosu na dolar . . .

 3. Evro će pasti na 1 prema 1 u odnosu na dolar . . .

 4. Konacno da me jedna losa vest ne tangira.Kamo srece kad bi sve pomenute valute propale.

 5. Konacno da me jedna losa vest ne tangira.Kamo srece kad bi sve pomenute valute propale.

 6. Konacno da me jedna losa vest ne tangira.Kamo srece kad bi sve pomenute valute propale.

 7. Jedu govna evro na minimumu a u srbiji na maksimumu ko tu koga jb i ko tu krade

 8. Jedu govna evro na minimumu a u srbiji na maksimumu ko tu koga jb i ko tu krade

 9. Jedu govna evro na minimumu a u srbiji na maksimumu ko tu koga jb i ko tu krade

 10. Boli me k… nemam ni jednu valutu u šteku

 11. Boli me k… nemam ni jednu valutu u šteku

 12. Boli me k… nemam ni jednu valutu u šteku

 13. Dinar je ojacao za nekih 0.01! Americka ekonomija se oslanja na Evropu, prvo treba euro da pukne, pa ce onda dolar!

 14. Dinar je ojacao za nekih 0.01! Americka ekonomija se oslanja na Evropu, prvo treba euro da pukne, pa ce onda dolar!

 15. Dinar je ojacao za nekih 0.01! Americka ekonomija se oslanja na Evropu, prvo treba euro da pukne, pa ce onda dolar!

 16. Kao na utakmici..bice opet 1:1,evro- franak …nereseno!

 17. Kao na utakmici..bice opet 1:1,evro- franak …nereseno!

 18. Kao na utakmici..bice opet 1:1,evro- franak …nereseno!

 19. U svetu pada, a kod nas se dize. Uvek smo izuzetni.

 20. U svetu pada, a kod nas se dize. Uvek smo izuzetni.

 21. U svetu pada, a kod nas se dize. Uvek smo izuzetni.

 22. АКО И ОВАКО НЕМАМ НИ ЈЕДАН

 23. АКО И ОВАКО НЕМАМ НИ ЈЕДАН

 24. АКО И ОВАКО НЕМАМ НИ ЈЕДАН

 25. Није поента у замајавању Тони Блером, већ у томе да нам покаже да смо ништарије, када може с том наказом и ратним злочинцем да по нама истреса своје и његове излучевине, а да ми томе аплаудирамо. То је суштина, све остало бацање је прашине у очи.

 26. Није поента у замајавању Тони Блером, већ у томе да нам покаже да смо ништарије, када може с том наказом и ратним злочинцем да по нама истреса своје и његове излучевине, а да ми томе аплаудирамо. То је суштина, све остало бацање је прашине у очи.

 27. Није поента у замајавању Тони Блером, већ у томе да нам покаже да смо ништарије, када може с том наказом и ратним злочинцем да по нама истреса своје и његове излучевине, а да ми томе аплаудирамо. То је суштина, све остало бацање је прашине у очи.

 28. mi smo navikli na zestoke stvari… sve je kod nas zestoko…..

 29. mi smo navikli na zestoke stvari… sve je kod nas zestoko…..

 30. mi smo navikli na zestoke stvari… sve je kod nas zestoko…..

 31. mi smo navikli na zestoke stvari… sve je kod nas zestoko…..

 32. Не бива…али када ће динар почети да расте??? Када променимо власт….а и небитно је шта расте и шта пада ако нова власт направи добар стандард…

 33. Не бива…али када ће динар почети да расте??? Када променимо власт….а и небитно је шта расте и шта пада ако нова власт направи добар стандард…

 34. Не бива…али када ће динар почети да расте??? Када променимо власт….а и небитно је шта расте и шта пада ако нова власт направи добар стандард…

 35. Не бива…али када ће динар почети да расте??? Када променимо власт….а и небитно је шта расте и шта пада ако нова власт направи добар стандард…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend