fbpx

Цена свињетине скочила 70 динара и још ће

0
(0)

Цене свињског меса ових дана поново високо лете, а где ће се зауставити, остаје да видимо.

Свеже свињско месо поскупело је у новосадским месарама између 60 и 70 динара по килограму, па је килограм бута, у зависности од продаваца, коштао од 499 до 539 динара.

Сухомеснати свињски производи нису поскупели. Међутим, уколико раст свежег меса буде потрајао, ни прерађевине неће остати по старом. Килограм бута, од продаваца до продаваца, коштао од 499 до 539 динара

Свињетина није поскупела једино у месарама Индустрије меса „Матијевић” из Новог Сада, али ће и оне у понедељак свежу свињетину продавати скупље.

У „Неопланти” килограм свињског бута кошта 539 динара, млевено се продаје за 537, а свињскив врат без костију 699 динара. У „Неоплантиним” месарама месо је у протеклој недељи поскупело два-три пута.

И новосадска месара „Штранд” свињетину продаје скупље: свињски бут од пре неки дан кошта 540 динара. „Камендин” свињски бут нуди за 499 динара, а по највама, и данас ће у месарама тог прерађивача свињетина отићи горе, али месари не знају колико.

Трговци кажу да се не осећа пад промета због више цене, али да потрошачи тек по рачунима примете да је свињетина поскупела. Јести се мора, али се одавно не купује на килограме већ на комаде и граме па је тако и сада.

По речима извршног директор у Трговинској радњи за промет свежег меса и месних прерађевина „Штранд” Предрага Аврамовића, једини разлог за поскупљење свеже свињетине је мало тржиште.

“Велика је потражња за товним свињама а понуда слаба, чак ни у приватним оборима код индивидуалних сељака нема свиња – каже Аврамовић“.Пре десетак дана килограм живе ваге свиња коштао је од 155 до 160 динара, а сада цена живе мере је 195 динара.

И у Индустрији меса „Ђурђевић” кажу да је поскупљење свињетине уследило само због слабе понуде товних свиња, па је тако у Срему килограм живе ваге достигао и 200 динара.

“Поскупеће и месне прерађевине чим нестане залиха меса за прераду”каже директор Индустрије меса „Ђурђевић” Јовица Грујић. Логично је да после поскупљења свежег меса поскупе и прерађевине.

Дневник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Цене хране могле би да изазову тржишни шок

5 (2) Прекомерно снабдевање и пад потрошње, као и глобална рецесија која прети већини земаља …

Струја ће поскупети иако ЕПС и са овом ценом остварује зараду

5 (1) Последњег дана овог месеца, а то је петак, 31. јул, надлежни у Србији, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *