fbpx

Цена угља порасла за 20%, треба нахранити и напојити алаву напредну банду!

0
(0)

ДОК већина грађана Србије размишља како да обезбеди новац за летовање, у домаћинствима која се греју на чврсти огрев се већ набавља угаљ. Почетак припреме за наредну грејну сезону, међутим, прате и поскупљења најјефтинијег угља. „Сирова колубара“ још није ни пуштена у малопродају, а цена јој је већ повећана 20 одсто. Уместо 6.000, тона кошта 7.200 динара.

Ово поскупљење ће најсиромашнијима, који иначе пазаре овај угаљ, донети трошкове „тешке“ целу једну тону, јер ће за грејну сезону морати да плате 6.000 динара више. Зато на стовариштима многобројни потрошачи заобилазе угаљ и купују огревно дрво, које је повољније.

После годину дана паузе због поплава које су погодиле Србију, лазаревачки басен је расписао тендер за продају најјефтинијег огрева, који ће се на стовариштима наћи за око недељу дана. Ипак, цена у самом руднику је са 3.500 динара по тони „отишла“ на 4.040. Зато је и у малопродаји тона скупља за 1.200 динара и стаје тачно 7.200 динара.

– „Колубара“ је поскупела. Порасла је и цена сушеног угља „вреоци“ са 8.500 на 10.500 динара по тони, али за њега није расписала тендер па га вероватно неће бити у продаји – каже Небојша Радуловић из стоваришта огрева „Беоискра“. – Сваке године се смањује продаја, немају људи новца. Многи, због цене, одустају од угља и прелазе на дрва.

За тону угља из „Костолца“ треба издвојити 7.500, „ковински“ 8.300, „крека“ кошта 11.500, а „бановићи“ 13.500. Стоваришта масовно дају и на рате. Мрки угаљ се нуди за око 14.000 динара по тони.

За пет метара дрва треба издвојити око 25.000 динара, колико је најмање потребно за загревање просечног стана током једне грејне сезоне. Поређења ради, рачуница Агенције за енергетику показује да грејање на дрва за целу сезону стаје просечно 31.000 динара, док за угаљ треба дати и до 46.000 динара.

– На лагеру има букве, храста, багрема – кажу са стоваришта „Иверак“. – Коштају 4.700 по тони. Сада купују они који имају новца, а најсиромашнији долазе тик пред сезону. Ипак, било би боље да је обрнуто, јер је сада огрев, било да су у питању дрва или угаљ, и до 1.000 динара јефтинији по тони. Али, људи не могу да размишљају о трошковима унапред.

ИСКЉУЧУЈУ ГАС

Појефтињење гаса од 11 одсто од следећег месеца не охрабрује потрошаче да се задрже на овом енергенту. Потрошачи који са гаса пређу на јефтиније енергенте за грејање моћи ће да уштеде најмање 2.500 динара. За целу сезону треба око 56.000 динара.

Последње рачунице Удружења за заштиту права потрошача „Просперитет“ кажу да се број потрошача, због сталних варирања цена гаса, смањио за 30 одсто. Иако последњих месеци појефтињује, плави енергент најчешће поскупљује током грејне сезоне. Грађани више немају могућност да рачуне плаћају на рате током целе године, већ морају да одреше кесу само у сезони.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Обавезне информације шта је купљено и колико кошта у јавним набавкама и у ванредном стању

5 (2) Kуповина респиратора не мора да се одвија по свим уобичајеним процедурама јер Закон …

За Србе моје… (видео)

5 (13) Порука Србима из српског села. Погледајте: Србија данас Да ли је овај текст …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *