Цене горива настављају раст!

Цене горива настављају раст!

0
(0)

ЦЕНЕ горива на бензинским станицама у Србији настављају да скоро свакодневно расту. Најновији „изум“ домаћих „шеика“ је да цене расту по 50 пара по литру. Тако је било и у среду, на већини бензинских станица, па је бензин БМБ 95 достигао цену од 156,70 динара за литар (нешто веће цене су покрај ауто-пута и тамо где у близини нема конкурентских пумпи), евродизел држи „уобичајено растојање“ од око десет динара (166,90 за литар), а такозвана супер горива (додатно обогаћена адитивима или боље филтрирана) руше све границе па је „бољи дизел“ прешишао 170 динара за литар на већини бензинских станица а квалитетнији бензин се изједначио са евродизелом па кошта 166,70 динара за литар.

За поскупљења у јулу и почетком септембра „нафташи“ су кривили низак ниво Дунава јер су барже пловиле полупразне па је самим тим и цена транспорта била већа. Овога пута до поскупљења је, према анализи Удружења нафтних компанија Србије (УНКС), дошло због константног раста сирове нафте на светским берзама.

– Цена сирове нафте типа „брент“ је у последња два месеца повећана за 20 одсто, док су берзанске котације бензина и дизела забележиле чак и нешто већи раст. Што смо ближе новембру, када ће почети пуна примена санкција САД према Ирану, глобално тржиште нафте је све нервозније. Још није потпуно јасно да ли ће и ко желети и моћи да надокнади смањење понуде сирове нафте. Дебаланс понуде и потражње је очекивана последица одлуке Сједињених Америчких Држава и групе земаља које је у томе подржавају, да не купују нафту из ове азијске земље. Пошто је изостала најава организације „OPEC+“ да ће подићи производњу од новембра, још увек има купаца који су спремни да плате долар више, због чега цена сирове нафте бележи раст – објашњава за „Новости“ Томислав Мићовић, генерални секретар УНКС.

Да подсетимо, спирала цена горива у овој години почела је средином марта јер је држава повећала акцизе за 1,60 динара по литру бензина и 1,64 динара по литру дизела. Пре тога је бензин продаван за око 144 динара а дизел за 150 динара по литру.

ДРЖАВА ЈЕДИНИ СПАС

У току септембра на српском тржишту су просечне малопродајне цене бензина повећане за 89 пара, а, евродизела за 1,48 динара по литру а ТНГ „аутогаса“ за 2,2 динара – каже Мићовић. На ове промене нико у Србији не може да утиче, јер наша земља у великој мери зависи од увоза и сирове нафте и деривата нафте и немогуће је изоловати од кретања на светском тржишту. Уколико цена нафте настави да расте, једино ко би могао да ублажи утицај на цене горива је држава, која инкасира од литре дизела око 87 динара и 83 динара по литри бензина. Поред тога у Србији је сваки литар горива оптерећен и накнадом за маркирање и накнадом за мониторинг горива.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Струја поскупљује од 1. фебруара

Струја поскупљује од 1. фебруара

5 (3) Струја у Србији поскупеће од 1. фебруара 2021. године у односу на постојећу …

ПЦР? Kоји ПЦР? Напредњачка мафија сад масовно пере руке од скупљих ковид 19 тестова

ПЦР? Kоји ПЦР? Напредњачка мафија сад масовно пере руке од скупљих ковид 19 тестова

4.5 (8) Мистериозна и напрасно донета одлука Владе Србије да цена ПЦР тестирања за оне …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend