Цене хране у свету у мају ове године више за 40 одсто него лани

Цене хране у свету у мају ове године више за 40 одсто него лани

РИМ – Глобалне цене хране порасле су у мају по највишој месечној стопи у последњих 10 година, иако је светска производња житарица на путу да достигне нови рекорд, објавила је Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) у новом извештају.

Индекс цена хране, који израчунава ФАО, порастао је у мају за 4,8 одсто у односу на април и за 39,7 процената у односу на мај прошле године, на просечних 127,1 поена, што је највиши ниво од септембра 2011. и само 7,6 процентних поена испод историјског рекорда у номиналном смислу.

На пораст вредности индекса, који прати месечно кретање међународних цена корпе прехрамбених производа, највише је утицало поскупљење биљних уља, шећера и житарица, наводи се у извештају објављеном на званичној интернет страници ФАО.

Цене житарица су порасле у мају 6,0 одсто у односу на април, предвођене котацијама кукуруза, које су у просеку за 89,9 процената изнад вредности забележених у мају 2020.

Ипак, крајем маја цене кукуруза су почеле да се повлаче, углавном због побољшаних производних изгледа у САД. Међународне цене пшенице су такође попустиле крајем прошлог месеца, али су у просеку биле више за 6,8 одсто него у априлу, док су цене пиринча остале стабилне.

Биљна уља су поскупела у мају за 7,8 одсто, углавном због раста цена палминог и сојиног уља, и уљане репице. Веће цене палминог уља су последица спорог раста производње у земљама југоисточне Азије, док је цене сојиног уља подстакла снажна глобална потражња нарочито из сектора биодизела, преноси Танјуг.

Котације шећера су забележиле раст од 6,8 одсто од априла, пре свега због кашњења жетве и забринутости због нижих приноса у Бразилу, највећем светском извознику шећера.

Месо је у мају трговано по цени за 2,2 процента вишој него у априлу услед убрзања темпа кинеског увоза, као и раста унутрашње потражње за живинским и свињским месом у главним производним регионима.

Што се тиче цена млечних производа, оне су у мају порасле за 1,8 одсто на месечном нивоу, док у односу на упоредни лањски месец бележе раст од 28 одсто.

ФАО је, у одвојеном извештају, изнео и прогнозу о производњи и потражњи житарица за 2021. годину. Предвиђа овогодишњи род од скоро 2.821 милиона тона, што је нови рекорд и пораст од 1,9 одсто у односу на 2020, при чему ће производње кукуруза бити већа за 3,7 одсто него лани.

Када је реч о потражњи, агенција УН са седиштем у Риму, прогнозира повећање потрошње житарица у 2021/22. години за 1,7 процената на 2.826 милиона тона.

Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вучићев економски тигар посрће: Све је скупо, а биће још СКУПЉЕ

Вучићев економски тигар посрће: Све је скупо, а биће још СКУПЉЕ

Сад се више и не крије. Да је храна поскупљивала и претходних месеци увелико се …

Кап зејтина која је прелила чашу – може ли народ да преживи сва поскупљења?

Кап зејтина која је прелила чашу – може ли народ да преживи сва поскупљења?

За флашу зејтина у већини супермаркета потребно је издвојити 225 динара. То је друго поскупљење …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *