Цене скачу: Свињско месо поскупело 20%

Цене скачу: Свињско месо поскупело 20%

Свињско месо, које се највише једе у Србији, од јануара је поскупело за око 20 одсто. Стручњаци наглашавају да Србија годишње увезе и до 50 хиљада тона свињског меса. Према предвиђањима аналитичара, долази време када ће понуда меса бити смањена, што према закону понуде и тражње, доводи до повећања цене.

Током прве половине године свињско месо је приметно поскупело. Грађани кажу да га, због тога, мање купују, преноси Н1.

На питање како излазе на крај са поскупљењима меса, грађани с којима смо разговарали кажу:

„Никако“.

„Тешко, али се користи и даље“.

„Смањила сам и готово“.

„Како причају ‘нама је све боље и боље’, а нама је све горе и горе“.

Подаци показују да је на територији Београда цена свињског меса од 430 динара, колико је била у јануару, поскупела на 520 динара, у јулу. У јануару је у Врању цена свињетине била најјефтинија – 325 динара, док је уз благе осцилације у јулу повећана за 20 динара.

Агроекономски аналитичар Милан Простран наглашава да Србија има изузетне произвођаче свињског меса у Срему. Он каже да ће повећање цена од 10 или 20 одсто потрошачи вероватно моћи да поднесу, а да ће много помоћи произвођачима.

„Дакле, ја немам намеру да смирујем никакву ситуацију, него покушавам да кажем да је овај сектор сточарства у Србији већ дуже у великој кризи. И морали бисмо сви заједно, као потрошачи, да и платимо можда нешто вишу цену да га на крају подржимо и да спашавамо сопствене произвођаче“, истиче Милан Простран, стручњак за пољопривреду и агроекономски аналитичар.

Према речима стручњака главни узроци за повећање цене меса су:

афричка куга, која је смањила извоз Србије у Руску Федерацију

повећање цене сточне хране – кукуруз и сојна сачма имају изузетно високе цене већ шест, седам месеци

повећана цена живих свиња – држава је у међувремену интервенисала откупом свиња по вишој цени од тржишне

различите цене по окрузима, те се некоме исплати да се бави сточарском производњом, а некоме не
Анализе Привредне коморе Србије од почетка године указују да је дошло до смањења увоза свињског меса за око 30 одсто.

“Међутим, ми имамо пораст увоза готових производа, поготову трајних готових производа за неких 31 одсто. То опет није добро, зато што финални производ је практично циљ да се направи и да се прода. А ми то што направимо, не можемо да продамо. И то је оно што је негативно за наше произвођаче”, наглашава Ненад Будимовић, Секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских прозвода Привредне коморе.

У формирању цене меса учествује и трговинска маржа, која је процентуално увек иста без обзира на откупну цену. Стручњаци наводе да трговци, по правилу, испипавају пулс потрошача и чим виде да су са ценом претерали, почињу са акцијама.

„Циљ је сачувати сопствену производњу. А остати независан у том смислу да имамо довољно хране за сопствене потребе, са неким благим тржишним вишковима, који би били усмерени на извоз у ЦЕФТА регион“, каже Будимовић.

Куповна моћ становништва ће бити озбиљна кочница даљем повећању цена. Грађани ће се, кажу, сналазити како најбоље умеју.

Кажу нам:

„Селективно купујемо, тако да на тај начин се боримо. Смањујемо, смањујемо потрошњу меса“.

„Ми ћемо јести пилетину, она је 160“

„Нећу да једем, немам паре, мала пензија, како?“

Одговор на то питање мораће да дају сви у трговинском ланцу.

Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ко вас краде?!: Уље код нас скупље него у Бечу

Ко вас краде?!: Уље код нас скупље него у Бечу

У Србији под напредњачком влашћу поскупело је буквално све… Грађани свакодневно осећају удар на џеп, …

Вучић је вас Србе са Косова продао има једно седам година, сад ради да разјебе остатак Србије (видео)

Вучић је вас Србе са Косова продао има једно седам година, сад ради да разјебе остатак Србије (видео)

Србија данас коментар: Веома је тешко нормалном човеку па потом и Србину гледати како шиптарске …

Један коментар

  1. Cene skaču više puta godišnje, penzije skaču minorno jednom godišnje. Penzioneri jedino mogu da uštede na hranu, ne jedu. Da, Bog je “zadužen” za praštanje, ali i za “kažnjavanje” kabadahija koji nanose štetu narodu i pljačkaju ga bez milosti i duše. Doktor Mali kao i njegov šef mlate praznu slamu. Oni spašavaju penzionere da ne pomru od gladi sa po stotinu evra, a hvale se cele godine kako će povećati penzije dogodine za čitavih i sramnih 5%. Kako nije ih sramota da baljezgaju bestidno i ludački. Oni zaboravili da su penzionerima, njihovoj glasačkoj mašini oteli više od osamsto miliona evra, a ne sete se da to vrate. Zaboravili su da je oteto prokleto za njih, penzioneri su to već prokleli. Dobro bi bilo Mali i šef da ne lažu svoje voljene i uvažavane penzionere. Sram ih bilo što lažu najstarije stanovnike Srbije da ne pomru od gladi sa po stotinu evra godišnje mimo zakona, ljudkosti i protokola, a hvale se cele godine kako će povećati penzije dogodine za čitavih i sramnih 5%. Kako nije ih sramota da baljezgaju bestidno i ludački, prosečne penzije su ispod 46% prosečne plate, a rekli su da neće biti ispod 50%..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *