Цене струје и гаса: Свако кроји свој рачун

Цене струје и гаса: Свако кроји свој рачун

СТРУЈА и гас ће поскупети од марта наредне године, најавила је Зорана Михајловић, министар енергетике. Потрошачи гаса су, међутим, уз рачуне ових дана добили и обавештење да су цене овог енергента, од јануара веће за 10 одсто. За струју стижу нове најаве да би поскупљење од 10 одсто требало очекивати пред пролеће 2013, али и на лето, како би ”Електропривреда Србије” могла да ”стане на ноге”.

Цене струје и гаса ових дана провлаче се у бројним изјавама и само збуњују грађане Србије. Први човек ”Србијагаса” Душан Бајатовић рекао је да је са представницима Владе договорено поскупљење гаса од јануара за 10 одсто. То је демантовала Зорана Михајловић, министар енергетике, нагласивши да Влада није дала сагласност и да лицитирање са датумима и процентима може само да збуни јавност.

ЦРВЕНО ВЕЋ НАЈСКУПЉЕ НОВИ тарифни систем предвиђа да ће грађани који троше више струје, пре свега за грејање, плаћати више. Они који троше више и сада плаћају практично већу цену, јер то предвиђа садашњи тарифни систем са зеленом, плавом и црвеном блок тарифом, објаснили су стручњаци за енергетику, наводећи да онај ко оде у црвено плаћа најскупљу струју. Да је цена струје у Србији реална, тржишна, било би нормално да се стимулишу они који троше више струје – сматра Петровић. 
– Код нас је међутим, ситуација обрнута и већа потрошња гура ЕПС у губитке.

Нове цене струје чекају социјалне карте и нов тарифни систем. Колико ће електрична енергија поскупети, нико од надлежних не жели да прецизира. Сада се најчешће спомиње раст цена од десет одсто. Поједини стручњаци сматрају да то није довољно

– Осим најављеног поскупљења струје за око 10 одсто у првом кварталу 2013. године, потребно је још једно поскупљење струје у Србији пре лета, да се ЕПС не би урушио – рекао је Слободан Петровић из Удружења за енергетику Привредне коморе Србије. 

– Сада би било реално да струја поскупи за 25 до 30 одсто, али се Србија тешко ослобађа вођења социјалне политике преко цене електричне енергије.

Како је раније најављивала министарка енергетике, социјалне карте требало би да буду завршене до 31. децембра и оне ће омогућити угроженим потрошачима да плаћају струју по нижој цени. Према њеним речима, трошкове повољније цене сносиће држава, а не Електропривреда Србије. Процене су да би око пола милиона потрошача могло бити у категорији која ће плаћати нижу цену струје него остали потрошачи у Србији.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

РЕСЕТУЈУ НЕМЦЕ: У Берлину нема грејања ни струје, власт поручила: Грејте се ћебадима!

РЕСЕТУЈУ НЕМЦЕ: У Берлину нема грејања ни струје, власт поручила: Грејте се ћебадима!

Данас је без икакве најаве, искључена струја и грејање (топла вода) у чак 370.000 домаћинстава …

Дестабилизација Казахстана – британски траг

Дестабилизација Казахстана – британски траг

Откуда долази војна олуја у Казахстан? Англосаксонцима је потребан излазак „обновљеног“ Казахстана из ОДКБ-а и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *