Нова поскупљења хране

Нова поскупљења хране

УЗАЛУД потрошачи у Србији очекују да цене намирница почну да падају. Разлога за то има: динар је за шест одсто јачи него летос, литар горива вреди чак пет динара мање него у августу, присутан је пад промета који у случају појединих артикала износи и 60 одсто! Ипак, иако не постоје економски разлози за поскупљења, најаве нових ценовника за Нову годину пристижу. Не помаже ни спуштање царина и посебних намета на увоз производа из ЕУ. Очигледно је да ће та мера, кроз мању продају, озбиљно коштати домаће произвођаче, али и да неће помоћи овдашњим купцима да пазаре јефтиније.

Како је ”Новостима” незванично најављено, од Божића су на снази нови, виши ценовници пића, слаткиша, зимнице…Повећање цена биће од седам до 15 одсто. И са пијаца стижу сличне најаве. Кромпир је, већ сада, по цени скоро сустигао увозну поморанџу, а скупље ћемо, чим дочекамо Нову годину, плаћати и сав зелениш, као и домаће и увозно воће.

– Раст цена у динарима последица је либералније монетарне политике – каже за ”Новости” Александар Стевановић, економиста. – Са инфлацијом која протеклих десет година просечно износи десет одсто централна банка се може изборити. Последице би биле краткорочне, кроз смањење привредне активности, јер би задуживање било скупо, а и незапосленост би порасла. На дужи рок, таква борба са инфлацијом би се исплатила, јер за привреду једне земље стабилност валуте је веома важна. У таквим околностима и српска привреда би била флексибилнија.

ДРЖАВА ПОСМАТРАЧ Декларацију о унапређењу трговинског сектора у среду су у Палати Србије потписали директори: ”Делезе Србија” Давид Вандер Скурен, ”Идее” Александар Сератлић, ”Меркатора С” Станка Пејановић, ДИС-а Дарко Аћимовић, ”Вера” Василис Какагиотис, ”Метроа” Вероника Пунчева, ”Гомекса” Горан Ковачевић и ”Универекспорта” Споменко Ђодан. 

– Декларација је добровољна и отворена за све како би унапредили сектор трговине – истакао је министар Љајић. 
– Влада Србије није потписник, јер држава неће утицати на слободно формирање цена на тржишту.

Купци, кроз мањи промет, ипак кажњавају трговце. Просечан пад промета на годишњем нивоу износи десет одсто, мада трговци незванично признају и да је тај пад много већи – 25 одсто.

– Најбољи пут до ниских цена је да се подржи слободна и оштра конкуренција на тржишту – каже Давид Вандер Скурен, генерални директор ”Делезеа”. – Малопродаја је веома конкурентна, а сви радимо на смањењу цена робе коју купују од добављача.

Директор ДИС-а Дарко Аћимовић сматра да после Нове године не би требало очекивати повећање цена основних животних намирница, без обзира на то што ће престати да важи уредба о ограничавању маржи на десет одсто.

Коначан модел социјалне корпе, која би обухватала основне животне намирнице по приступачним ценама за најугроженије, биће завршен тврди министар Љајић за два месеца.

– Разговарамо са произвођачима и трговцима и најбољи начин је да то буде на добровољној основи – открива министар Љајић.

ДОЛАЗАК НОВИХ БРЕНДОВА

– ДОЛАЗАК шведског произвођача намештаја ”Икеа” на тржише Србије може да се очекује крајем 2013. године, а немачког трговинског ланца ”Лидл” крајем 2014 – најављује министар Љајић. – До краја наредне године могуће је да се отвори прва робна кућа ”Икее” у Београду, док се заврши формално-правна процедура.

Како каже министар Љајић, ”Лидл” је купио шест локација у нашој земљи, а потребно им је још девет. Тако ће немачки трговински ланац отворити своје објкете у Суботици, Зрењанину, Новом Саду, Ваљеву, као и у Нишу.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Проф. др Зоран Милошевић - Несташица хране у Србији - KРАЈЕМ 2022. (видео)

Проф. др Зоран Милошевић – Несташица хране у Србији – KРАЈЕМ 2022. (видео)

Проф. др Зоран Милошевић, социолог религије, професор теоријске социологије и политичке теорије. Током своје дуге …

Србија са инфлацијом од 7,5 одсто трећа у Европи

Србија са инфлацијом од 7,5 одсто трећа у Европи

Инфлација у Србији у новембру достигла је 7,5 одсто, што је највише у последњих осам …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *