ЧЕПУРИН: Земље које не признају границе Србије траже од Београда да призна границе Украјине

0
(0)

Економска и привредна питања биће једна од најважнијих током посете председника Путина. Овде има могућности. Ако приступимо томе паметно, одговорно и конструктивно моћи ћемо да се договоримо око више ствари и кренемо напред – рекао је амбасадор РФ у Србији Александар Чепурин у интервјуу Радио Београду

У вези са преиспитивањем приватизације НИС, Чепурин је рекао да би било добро да се то „ради на цивилизован и праведан начин и у складу са потписаним документима, узимајући у обзир интересе обе стране”

Желео бих – нагласио је амбасадор РФ – да све земље које траже од Србије опредељивање поводом Украјине такође признају територијални интегритет земаља које су признале УН. Ви знате о чему ја говорим. То би било исправно. Иначе, у супротном, то су двоструки аршини – Ми вас не поштујемо, али од вас захтевамо…

Поводом своје полемике са америчким амбасадором Мајклом Кирбијем, Чепурин је рекао: „Наши министри спољних послова редовно се чују телефоном и разматрају све проблеме и ако неко очекује од нас да овде правимо неки мини хладни рат, па то је смешно. Зато ја сада кажем господину Кирбију, дођите код нас у амбасаду, искрено ћемо Вам све испричати и одговорити на сва питања, укључујући и она из историје СССР”

АМБАСАДОР Русије у Београду Александар Чепурин изјавио је данас да предстојећа посета руског председника Владимира Путина Србији „неће ником штетити„, истичући да је његов долазак потврда да се билатерални односи „позитивно развијају”.

„Посета неће трајати дуго, али биће интензивна. Имаће и емотивну конотацију, али и практични, економски карактер. Никоме неће штетити”, рекао је Чепурин у интервјуу Радио Београду.

„Мислим да од ове посете људи очекују позитиван подстицај, јер они знају да у тој посети неће бити ни претњи ни непријатности. Путин је био овде 2001, 2011. био је овде као председник Владе, тако да ја мислим да је то исправна ствар, потврда да се наши односи позитивно развијају„, додао је он.

Подсећајући да је повод Путиновог доласка прослава 70 година ослобођења Београда, Чепурин, пак, наглашава да ће економска питања доминирати током посете руског председника.

„Ван сваке сумње, економска и привредна питања биће једна од најважнијих током посете председника Путина. Овде има могућности. Ако приступимо томе паметно, одговорно и конструктивно моћи ћемо да се договоримо око више ствари и кренемо напред”, сматра Чепурин.

Он је рекао да је сарадња Србије и Русије „прилично динамична” и да се очекује раст робне размене ове године од 20, 30 одсто чиме би она порасла на „три и по милијарде долара, а можда и више”.

Говорећи о гасоводу Јужни ток, Чепурин је нагласио да ће његова изградња „Србији омогућити да се за две три године претвори у регионални енергетски центар”.

„Биће искоришћена инвестиција од две милијарде евра, а то значи већи број запослених, јефтинији и безбеднији увоз гаса у Србију, омогућиће развој хемијске производње, енергетске индустрије, електроенергетске, али значиће и обичним грађанима да користе гас у својим домаћинствима и аутомобилима”, рекао је амбасадор.

Као други важан сегмент економске сарадње, Чепурин наводи пољопривреду и извоз српских производа на руско тржиште.

„Србија има предност да извози у Русију без плаћања царине и већ је јасно да повећањем производње Србија добија огромно тржиште. Ту је предност имала и са санкцијама (ЕУ) и без њих. А тек сад је дошло до свести да Србија треба да повећа производњу, јер постоји тржиште”, подсетио је он.

О руском кредиту од 800 милиона долара за модернизацију српске железнице, Чепурин каже да је „руска страна потпуно спремна” и да је до застоја дошло на нашој страни.

„Постоје мали проблеми у српској железници, потписивање неких формалности које су битне да бисмо се држали плана рада. Добили смо уверавање да ће то бити решено у најскорије време. Компаније су спремне, људи чекају јер неколико папира није потписано. Надамо се да ће то решити надлежни за то бити одговорнији”, подвукао је амбасадор.

У вези са преиспитивањем приватизације НИС-а, Чепурин каже да би било добро да се то „ради на цивилизован и праведан начин и у складу са потписаним документима, узимајући у обзир интересе обе стране”.

Коментаришући захтев Брисела да Србија пре или касније мора јасно да одреди страну поводом украјинске кризе, Чепурин каже да „Србија неће предузимати потезе који би нанели штету руско-српским односима„ и да Москва „чврсто рачуна да кретање Србије према ЕУ неће нанети штету билатералним односима с Русијом”.

„Ја бих желео да све земље које траже то од Србије такође признају територијални интегритет земаља које су признале УН. Ви знате о чему ја говорим. То би било исправно. Иначе, у супротном, то су двоструки аршини -Ми вас не поштујемо, али од вас захтевамо. То су све политичке ствари, али требало би да се зна граница”, рекао је руски дипломата.

Чепурин је подсетио да руски став у вези са Косовом остаје непромењен и да Русија, као и раније, подржава територијални интегритет и суверенитет Србије.

„Подржаваћемо одлуке Србије везане за Косово које су у њеном интересу. Српска власт подржава линију која иде ван конфронтације у украјинској кризи и ми ценимо став Србије због избалансираног курса који не иде на штету Русије”, навео је Чепурин.

Говорећи о јубилејима који су ове године везани за ослобођење Београда и обележавање 100-годишњице од почетка Првог светског рата, Чепурин подсећа да су „у оба догађаја Руси и Срби били заједно, на истој страни – страни истине и исправној страни историје”.

Он каже да је Русија је, кад год је имала могућност, помагала Србији и Србима, да никад није чинила нешто на штету Србије, нагласивши да би односи две земље могли да послуже као пример другима.

Коментаришући недавну полемику коју је имао са америчким амбасадором Мајклом Кирбијем која се тиче бившег Совјетског Савеза, Чепурин каже да нико не треба да очекује да двојица амбасадора у Србији „праве неки мини хладни рат”.

„Наши министри спољних послова редовно се чују телефоном и разматрају све проблеме и ако неко очекује од нас да овде правимо неки мини хладни рат, па то је смешно. Зато ја сада кажем господину Кирбију, дођите код нас у амбасаду, искрено ћемо Вам све испричати и одговорити на сва питања, укључујући и она из историје СССР”, рекао је Чепурин.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд поново најзагађенија престоница у Европи, Нови Пазар по загађености ваздуха трећи у свету!

0 (0) Престоница Србије константно има проблем са загађењем ваздуха, нарочито у ово доба године …

Радосављевић: Када је СНС преузео власт јавни дуг је био 15,45, а данас је преко 27 милијарди евра

5 (4) * Горан РАДОСАВЉЕВИЋ: За претходних девет година Србија је задужена за око 12 …

3 Коментара

 1. Njegova ekselencija Aleksandar Vasiljevič Čepurin,
  srpski ambasador u Srbiji.

 2. Dragi Cepurine to traze Vucicevi prijatelj.Vucic je zlo kejem se nismo nadali dok ga narod biro drugacije je govorijo,a sada laje na svoj narod i na zvezde.

 3. “Prema uredbi Vlade, Vučićev brat nema pravo da ga obezbeđuje Vojska Srbije!”
  Tuča na ulici: Učestvovao brat Aleksandra Vučića, Andrej Vučić (potvrđeno).

  Tuča na splavu: Vučićev sin bio u pratnji vojnog obezbeđenja.
  Tuča na ulici: Vučićev brat bio u pratnji vojnog obezbeđenja.

  Tuča na splavu: Vučićev sin nema pravo na vojno obezbeđenje.
  Tuča na ulici: Vučićev brat nema pravo na vojno obezbeđenje.

  Tuča na splavu: Druga strana, golman Vladimir Stojković bio u pratnji obezbeđenja iz MUP-a.
  Tuča na ulici: Druga strana, ulica bila pod obezbeđenjem Žandarmerije MUP-a.

  Tuča na splavu: Vučić tvrdi da njegov sin nije kriv i da nije učestvovao u tuči.
  Tuča na ulici: Vučić tvrdi da njegov brat nije kriv jer je u ruci sve vreme držao ličnu kartu.

  Tuča na splavu: Vučić tvrdi da poseduje alternativne snimke koji dokazuju da to nije bio njegov sin (alternativni snimak nikada nije prikazan u javnosti).
  Tučna na ulici: Vučić tvrdi da poseduje alternativne snimke koji dokazuju da je njegov brat u ruci držao ličnu kartu (alternativni snimak nikada nije prikazan u javnosti).

  Tuča na splavu: Pripadnik MUP-a koji je u službenoj belešci (navodno lažno) napisao da je Vučićev sin napao golmana je dobio otkaz.
  Tuča na ulici: Suspendovano je pet pripadnika Žandarmerija koji su navodno, bez ikakve osnove, “izubijali” Vučićevog brata i njegovo vojno obezbeđenje.

  Tuča na splavu: Kriv je MUP jer su plasirane netačne informacije.
  Tuča na ulici: Kriv je MUP jer je došlo do prekoračenja nadležnosti.

  Tuča na splavu: Prema saznajima lista “Politika”, Vučić je svom sinu u telefonskom razgovoru poručio da će podneti ostavku bude li on “umešan u neku tuču u kojoj bude povređen pripadnik policije”. Čudno, to se upravo i dogodilo jer “Politika” još dodaje da je u tuči povređen i pripadnik policije, odnosno, član Stojkovićevog obezbeđenja iz MUP-a.
  Tuča na ulici: Ministar odbrane i najbolje pozicioniran keramičar u Srbiji, Bratislav Gašić, izjavio je da je Vučićevom bratu tog dana dodeljena vojna pratnja kako ne bi došlo do sukob sa policijom. Čudno, to se upravo i dogodilo.

  Tuča na splavu: Zašto je sedamnaestogodišnjak bio na splavu “River” do kasno uveče imajući u vidu to da se tuča dogodila oko 3 sata posle ponoći?
  Tuča na ulici: Zašto je Vučićev brat baš tog trenutka krenuo do kuće svojih roditelja kada znam da je grad bio pod policijskom opsadom?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend