fbpx

Чешкој ИТ важнији од аутомобила

0
(0)

Праг — Чешка извози много више информационих и комуникационих (ИКТ) уређаја него путничких аутомобила чија се производња сматра главним покретачем економије и извоза.

Чешка, и према светским мерилима, спада међу највеће извознике ИКТ робе у Европи, произилази из података Чешког завода за статистику у Прагу.

Извоз путничких аутомобила доминирао је чешким експортом до 2001, када је његова вредност достизала 4,5 милијарде евра. Из Чешке је тада извезено ИКТ производа у вредности 3,9 милијарди евра.

Наредних година, међутим, то је почело да се мења, да би 2010. извоз ИКТ робе достигао рекордну вредност од 15,5 милијарди евра. Исте године извоз аутомобила је вредео 9,7 милијарди евра.

Само од Фокскона четири милијарде евра

Међу највеће чешке произвођаче ИКТ робе спада компанија Фокскон која у Пардубицама и Кутној Хори производи компјутере. Претпрошле године Фокскон је у Чешкој остварио промет од више од четири милијарде евра.

Чешка спада међу највеће извознике ИКТ уређаја у Европској унији (ЕУ). Прво место 2010. заузела је Холандија која је остварила извоз ИКТ робе у вредности безмало 50 милијарди евра. Друга је била Немачка са 29,6 милијарди евра, иза које се нашла Мађарска, са 15,8 милијарди евра, а четврту позицију заузела је Чешка са 12,9 милијарди евра. 

На светској лествици Чешка се 2009. сврстала међу првих 10 извозника ИКТ производа. Регион средње Европе сада спада међу главне производне области ИКТ робе. Удео Чешке, Пољске, Словачке и Мађарске у укупном извозу тих производа из ЕУ 2010. је износио 25 одсто. 

Још пре 10 година ситуација у Европи је била нешто другачија, а готови ИКТ производи чинили су важну експортну робу земаља као што су Ирска, Финска, Шведска и Велика Британија, указали су статистичари. 

Из статистичких података, међутим, произилаци да ИКТ асортиман чини значајан удео и на страни увоза у Чешку. На пример, 2009. његов удео је премашио 15 одсто. 

Највећи део увезене ИКТ робе чинили су различити делови и компоненте полупроизвода. С друге стране, из Чешке су ишли комплетни готови производи. Зато нема сумње да се на чешкој територији велика количина производа склапа и поново извози с минималном додатом вредношћу.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Свет очекује најдубља рецесија од Другог светског рата

5 (1) Коронавирус и мере које су земље донеле са циљем сузбијања панедмије довешће на …

Каквим ли лудајама тебе кљукају?! Која бре економија и шта ти уопште знаш о економији коју су УНИШТИО!

5 (2) У првом кварталу ове године, Србија је најбрже растућа економија Европе, изјавио је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *