Група радника „Желвоза“ поново штрајкује глађу

0
(0)

СМЕДЕРЕВО – Група радника смедеревског предузећа „Желвоз“, међу којима су и четири жене, почели су данас поново штрајк глађу у згради Скупштине града Смедерева, незадовољни преговорима о усаглашавању социјалног програма.

Већа група радника „Желвоза“ је претходно, на сат времена, блокирала саобраћај код Зелене пијаце, у центру града, да би се њих 20 потом вратило у Скупштину града, где протестују од 6. марта, тражећи исплату обећаних отпремнина за 444 радника.

„После данашње блокаде саобраћаја, 20 радника ‘Желвоза’ од 10 сати је почело штрајк глађу, желећи да скренемо пажњу надлежних на одуговлачење решавања наших захтева, рекао је Танјугу један од радника у протесту Дејан Живковић.

Градоначелник Смедерева Предраг Умичевић је рекао да је Влада Србије у понедељак усвојила закључак о одобравању до 200 милиона динара за „Желвоз“ и додао да очекује да он током током дана стигне у локалну самоуправу.

Умичевић је рекао новинарима да је договоррно да радницима и пословодство Фабрике седну за сто и усагласе нови споразум о социјалном програму.

„Локална самоуправа је чврсто стала иза њихових захтева и подржали смо их у првобитно траженом износу од 200 милиона динара. Очекујемо да се, по закључку Владе, огласи фонд за развој и да се направи тај нови споразум, пошто онај стари са Министарством економије више не постоји. У противном неће моћи да се реализује цео посао“, нагласио је Умичевић.

„Ми не желимо да будемо арбитри, јер то није наш посао као локалне самоуправе. Ми смо само помогли да дође до новог споразума који је квалитетнији него што је законски оквир и да методом компромиса нађу заједничко решење“, рекао је Умичевић, истичући да је сада на радницима, синдикатима и пословодству да деФинишу нови споразум.

Према његовим речима, пошто влада закључак упути фонду за развој, он ће стићи и локалној самоуправи, али новац неће бити пребачен док се не постигне договор о социјалном програму.

Незадовољњи радници највили су да ће сваког дана, без претходне најаве, блокирати по једну саобраћајницу на сат времена, док се њихови захтеви не реше.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Иако подаци РЗС показују да се сиромаштво смањује, две трећине грађана „једва саставља крај са крајем“

5 (3) Стопа сиромаштва константно пада, прошле године у ризику од сиромаштва било је 23,2 …

ТАЈНЕ ВИНЧАНСКЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ: Први на свету су топили метал, САВРШЕНО СУ СЕ ХРАНИЛИ, али то НИЈЕ СВЕ

5 (8) Једно је сигурно, сви смо почели од погрешне претпоставке – да су они …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend