Друштво

Четвртина грађана Србије у ризику од сиромаштва

Сваки пети становник наше земље налази се у ризику од сиромаштва, наглашава се у најновијем извештају Републичког завода за статистику под називом „Сиромаштво и социјална неједнакост у 2020. години”, објављеног поводом 15. октобра, Светског дана сиромаштва.

Стручњаци наше националне статистичке установе објашњавају да се сваке године израчунава такозвана стопа ризика од сиромаштва, а овогодишња рачуница показује да се у највећем ризику од материјалне беде налазе деца и млади, незапослене особе као и становници руралних области, односно оне особе које живе саме и чија су месечна примања мања од 22.000 динара.

– Када је реч о породици, рачуница је следећа: у ризику од сиромаштва налазе се домаћинства с двоје одраслих и једним дететом узраста до 14 година, чија су месечна примања испод 39.600 динара, као и четворочлана домаћинства с двоје одраслих и двоје деце млађих од 14 година, која месечно зарађују мање од 46.200 динара. Посматрано према старости, у највећем ризику су деца и млади од 18. до 24. године, а у најмањем особе од 25. до 54. Очекивано, број деце у породици повећава ризик од сиромаштва – више од трећине домаћинстава са троје и више деце налази се у ризику од материјалне оскудице – каже Наташа Мијаковац из Републичког завода за статистику.

Подаци наше националне статистичке установе сведоче да и самохрани родитељи с једним или више издржаване деце тешко састављају крај с крајем – да се 32 одсто „сингл” родитеља налази у ризику од сиромаштва. Осим њих, у незавидној ситуацији је и свака друга незапослена особа и скоро петина пензионера.

Иако је према статистичким подацима стопа ризика од сиромаштва у протеклој години нижа за 1,5 процентних поена у односу на 2019., забрињава чињеница да стопа такозваног субјективног сиромаштва износи чак 88 одсто. То у статистичком преводу значи да чак девет од десет наших суграђана спаја 1. са 31. даном у месецу.

Конкретно речено, на питање статистичара „како састављате крај са крајем”, 46 одсто особа одговорило је – са извесним тешкоћама, 27 процената – тешко, а сваки седми грађанин Србије оцењује да веома тешко преживи месец дана. Свака друга особа у нашој земљи не може да приушти себи недељу дана одмора ван куће, свака седма нема новац за месо или рибу у оброку сваког другог дана, трећина не може да приушти неочекивани трошак у износу од 16.600 динара, који би био плаћен из буџета домаћинства, а свака десета особа не може да обезбеди адекватно загревање стана. Свега осам одсто становника изјавило је да у Србији живи „прилично лако”, а додатна четири процента наших суграђана оцењује да живи „лако”.

Психолог и истраживач Центра за демократију Сарита Брадаш упозорава да сиромаштво угрожава скоро све аспекте живота једне породице и скреће пажњу на податке Републичког завода за статистику који показују да су трошкови становања у нашој земљи превисоки за највећи број наших суграђана – више од половине становника Србије сматра да трошкови становања знатно оптерећују породични буџет, а 43 одсто сматра да режије оптерећују „у извесној мери”.

– Сиромаштво гура децу на социјалне маргине, јер њихови родитељи нису у могућности да издвоје новац за нове школске књиге, трошкове превоза за одлазак у школу и плаћање ужине. Због тога многа деца у Србији одустају од високог образовања и настављају да се врте у зачараном кругу сиромаштва – закључује наша саговорница.

Катарина Ђорђевић, Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!