Чим пристанете да играте Pokemon Go - пристали сте да вас прати CIA

Чим пристанете да играте Pokemon Go – пристали сте да вас прати CIA

  • Аутор игре је Niantic Labs. Интерни старт ап „Гугла“. О везама Гугла с Великим братом гуглајте сами, ја ћу да закопам мало дубље. Niantic је основао Џон Хенк (John Hanke), који је такође основао и Keyhole, Inc („Кључаоница“) – пројекат за мапирање површина који је купио исти тај Гугл и који је на основу њега направио „Гугл мапе“, „Гугл Земља“, „Гугл стритс“.  А сада пажња! Keyhole, Inc спонзорисао је фонд за ризичне инвестиције In-Q-Tel. То је фонд CIA, потпуно јавно основан 1999. године
  • Чим инсталирате игру, ви прихватате понуду. А она није шала. Niantic вас званично упозорава: „Ми сарађујемо с државним структурама и приватним компанијама. Можемо да им откријемо сваку информацију о вама или вашем детету…“. Али, ко то чита? А има и тачка 6: „Наш програм не може да изврши захтев вашег претраживача do not track – „Не прати ме“. Другим речима – пратили су вас и пратиће вас
  • Ако Велики брат пожели да сазна шта се тренутно догађа, рецимо, у Државној Думи Русије – код десетина посланика, спремачица, и новинара ће завибрирати телефони: „Пикачу је у вашој близини!“. И, ти срећни грађани ће извући своје телефоне, активирајући камере, микрофоне, GPS, жироскопе… И окретаће се у месту, гледајући у екран и шаљући терабајте информација…

Пише: Дмитриј РУС

        ХОЋЕТЕ ли да вам испричам нешто занимљиво о игри Pokemon Go? Трипут сам давао интервју на ту тему, па сам морао мало више да истражујем у енглеским изворима.

        – Аутор игре је Niantic Labs. Интерни старт ап „Гугла“. О везама Гугла с Великим братом гуглајте сами, ја ћу да закопам мало дубље.

        – Niantic је основао Џон Хенк (John Hanke), који је такође основао и Keyhole, Inc („Кључаоница“) – пројекат за мапирање површина који је купио исти тај Гугл и који је на основу њега направио „Гугл мапе“, „Гугл Земља“, „Гугл стритс“.

        – А сада пажња! Keyhole, Inc спонзорисао је фонд за ризичне инвестиције In-Q-Tel. То је фонд CIA, потпуно јавно основан 1999. године.

        Помоћу наведених апликација решени су следећи важни задаци:

        – Ажурирајуће мапирање површине планете, укључујући путеве, базе итд. А некад се сматрало да су топографске карте нешто стратешко и тајно. У цивилне карте су због тога чак намерно уношени погрешни подаци.

        – Аутомобили-роботи „Гугл стритса“ зашли су у све уличице, картографисавши наше градове, возила, лица…

        Али, остао је један проблем. Како да уђу у наше куће, подруме, како да дођу до дрвећа испод којег тражимо хладовину, у касарне, државне установе итд?

Чим пристанете да играте Pokemon Go - пристали сте да вас прати CIA

        И шта мислите? Исти тај Niantic Labs избацује генијалну вирус игрицу са модерном технологијом додатне реалности.

        Потребно је само да скинете одговарајућу апликацију и дате јој одговарајућа права (приступ камери, микрофону, жироскопу, GPS, уређајима који се прикључују, укључујући USB уређаје итд), и ваш телефон ће одмах да завибрира сопштавајући вам да су пронађена прва три покемона! (Прва три се увек појављују одмах и близу.)

        Игра ће тражити да их сними са свих страна, наградивши вас првим успехом. А уједно ће добити фотографију просторије у којој се налазите, укључујући координате и угла под којим у том моменту стоји ваш телефон.

        Честитам! Управо сте снимили свој стан! Треба ли да даље објашњавам?

        Узгред, када инсталирате игру, ви прихватате понуду. А она није шала. Niantic вас званично упозорава:

        „Ми сарађујемо с државним структурама и приватним компанијама. Можемо да им откријемо сваку информацију о вама или вашем детету…“.

        Али, ко то чита?

        А има и тачка 6: „Наш програм не може да изврши захтев вашег претаживача do not track – „Не прати ме“. Другим речима – пратили су вас и пратиће вас.

        Тако да се поред картографисања свега и свачега отвара још доста интересантних могућности.

        На пример, Велики брат пожели да сазна, шта се тренутно догађа, рецимо, у Државној Думи Русије. И код десетина посланика, спремачица, и новинара ће завибрирати телефони: „Пикачу је у вашој близини!“.

        И, ти срећни грађани ће извући своје телефоне, активирајући камере, микрофоне, GPS, жироскопе… И окретаће се у месту, гледајући у екран и шаљући терабајте информација…

        Бинго! Свет се поново променио, свет је постао другачији. Добро дошли у нову еру.

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ЦИА открила документе о сарадњи са Васељенском патријаршијом

ЦИА открила документе о сарадњи са Васељенском патријаршијом

МОСКВА – Америчка Централна обавештајна служба (ЦИА) објавила је део докумената о везама васељенског патријарха …

Амерички обавештајац који је организовао убиство иранског генерала Сулејманија погинуо у Авганистану

Амерички обавештајац који је организовао убиство иранског генерала Сулејманија погинуо у Авганистану

Високи официр америчке ЦИА Мајкл Д‘Андреа који је, према прелиминарним подацима, организовао убиство иранског генерала …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *