Чиновник НАТО је лицемер и лажов!

0
(0)

Изјава некадашњег портпарола НАТО Џејмија Шеја да је Алијанса пре 14 година починила „стравичне грешке“, али да су „успешно и исправно поступили“ бомбардујући 78 дана СР Југославију, изазвала је огорчење у српској стручној јавности.

Даница Маринковић, некадашњи истражни судија Окружног суда у Приштини, која је била ангажована и на прикупљању доказа о свим „колатералним штетама“ 1999. каже да је изјава Шеја срамна.

– Шокирана сам његовим објашњењем. Могуће је направити једну грешку, али толико „грешака“ у 78 дана говори да НАТО ништа није радио случајно и да је убијање цивила било део планиране акције. Како објаснити другачије чињеницу да је погођен воз, па аутобус, па колона избеглица… Учествовала сам у истрази свих тих догађаја на основу које је касније организовано и суђење челницима НАТО у Београду. Сви су се смејали том суђењу, али то није било за смех. Ти људи су свесно убијали недужне и због тога кад-тад морају да одговарају – каже за „Вести“ Маринковићева.

Некадашњи председник Војног суда у Београду Ђорђе Трифуновић каже да је НАТО агресија на Југославију била „велика авантура која се ничим не може оправдати“.

– Шеј је или „побркао лончиће“ или заборавио да је та акција била у потпуности противна свим могућим међународним законима и статуту УН, а посебно противна свим правилима ратовања. Убиство толиког броја цивила није никаква колатерална штета већ само део смишљене кампање у склопу пропагандних и препадних дејстава како би се руководство Југославије приволело на предају, а код народа изазвао хаос и конфузија – истиче Трифуновић.

И некадашњи савезни секретар за информисање Владе СРЈ, Горан Матић дели исто становиште.

– Џејми Шеј је обичан лицемер, мада је пуно лицемера и на нашој страни. Много је оних који су аболирали НАТО агресију, а посебно зверска и свесна убиства цивила по Србији. Гађање Телевизије никада нигде није био легитиман циљ, а бацање касетних бомби по центру Ниша је био директан ратни злочин. Али, за ове злочине нико није одговарао јер за западне промотере демократије не постоје судови, они су изнад правде – закључује Матић.

Побили путнике у аутобусу

На јучерашњи дан, пре 14 година, у нападу на путнички аутобус код места Лужане који се кретао из Ниша преко Подујева ка Приштини, возило је буквално преполовљено, а мада никада није утврђен тачан број жртава, претпоставља се да је страдало најмање 70 цивила, махом жена и деце.

„Колатералне штете“

Тужна истина је и да 14 година од НАТО агресије не постоје тачни подаци колико је људи погинуло. Неке процене говоре да је живот изгубило најмање 2.000 цивила. Највише их је погинуло у нападу на путнички воз у Грделичкој клисури 12. априла, затим на колону албанских избеглица код Ђаковице два дана касније, а онда и на зграду РТС у Београду 23. априла. Међу већим злочинима су бомбардовање центра Ниша касетним бомбама, 7. маја и напад на цивиле код Призрена седам дана касније.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВУЧИЋЕВИ СЕКТАШКИ МЕДИЈИ: Ко се не вакцинише неће моћи да ради и да путује!

4.9 (16) Режимска пропаганда је већ почела да најављује шта Александар Вучић спрема у новој …

пензионери

ОД НОВЕ ГОДИНЕ – нови и услови за одлазак у пензију у Србији

5 (4) Жене ће од 1. јануара 2021. радити два месеца дуже ако желе да …

2 Коментара

  1. Nicija do zore nije gorela…americka bagra daje neke komentare,kako se oni bore za demokraciju…koje licemerje,bori se bagra za resurse …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend