Црна Гора изручила Србина Хрватској која га тражи због ратних злочина

Црна Гора изручила Србина Хрватској која га тражи због ратних злочина

Црна Гора је изручила Хрватској држављанина Србије пензионисаног заставника прве класе некадашње Војске Југославије 73-годишњег Милана Павловића, саопштио је Документационо информациони центар “Веритас”. Павловића је 21. марта ухапсила црногорска полиција на граничном прелазу Жељезничка станица у Бијелом Пољу, према хрватској потерници, због наводног ратног злочина над цивилима почињеног у рату деведесетих.

Павловић, који је рођен у селу Кук код Слуња, изручен је јуче из притвора Спуж код Подгорице, а упркос томе што је негирао кривицу, Виши суд у Подгорици донео је одлуку којом је утврдио да су испуњени услови да буде изручен Хрватској.

Одлуку о изручењу је у мају потврдио и Апелациони суд Црне Горе, а акт о изручењу потписао је министар правде Црне Горе Зоран Пажин.

Он је седми Србин кога је изручила Црна Гора према потјерницама хрватског Интерпола.

Павловић је пресудом Жупанијског суда у Шибенику од 8. јула 1992. године осуђен на казну затвора од 15 година.

Павловић се терети се, да је заједно са једним својим колегом у Војсци Југославије, где је имао чин заставника, између 16. и 23. септембра 1991. године, учествовао у незаконитим нападима против цивила, што је, наводно, довело до многих смртних случајева, као и уништавања културних споменика и индустријских објеката и других материјалних штета.

Павловић се налазио на хрватском списку осумњичених, осуђених и оптужених за ратне злочине са стањем на дан 31. марта 2013. године.

Према информацијама добијеним од родбине, Павловића је блокада касарни у септембру 1991. године затекла у Шибенику у касарни “Марко Орешковић” у чину заставника.

Након изласка из Шибеника његова јединица је једно време остала на подручју Грахова и Дрвара, а од 1993. године је пензионисан, те је једно вријеме живео у Ђаковици на Косову.

Он се са породицом преселио у Колашин у Црну Гору, гдје је имао статус странца са сталним боравком.

Павловић је на дан хапшења возом кренуо из Црне Горе у Ириг, где је повремено боравио, а ускоро је требао обавити и један оперативни захват на Војно-медицинском центру у Петроварадину.

Пре хапшења је врло често прелазио српско-црногорску границу.

Вестионлине

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Зло Јасеновца и његова дубока веза с временом у коме живимо

Зло Јасеновца и његова дубока веза с временом у коме живимо

Број жртава много је пута и са различитих страна оспораван, да би у савременом добу …

Смањивање јасеновачких жртава: Маестралност српског аутошовинизма

Смањивање јасеновачких жртава: Маестралност српског аутошовинизма

Хвалоспев усташком диригенту у београдском листу „Политика” представљао би много већи скандал да му последњих …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *