fbpx
Насловна / Србија / Црни орао у Србији после 120 година

Црни орао у Србији после 120 година

Белоглави супови из колоније у кањону Увац код Нове Вароши опет су добили орла старешину, ретку врсту црног лешинара која је пре 120 година нестала са ових постора.

Црни орао за кога се још не зна одакле је долетео, дане проводи у друштву браће белоглавих супова. Срећници који су успели да га улове објективом фотоапарата кажу да је увек на врху литице, као да командује птицама из јата.

Ретка, снажна птица црног перја изазива пажњу мештана и посетилаца кањона са три вештачка језера. Најчешће се виђе у непосредној близини хранилишта изнад бране на Растокама на коме ренџери Резервата Увац сервирају оброке за око 400 белоглавих супова из колоније.

– Црни орао је први у ланцу исхране међу орловима лешинарима, а у том ланцу следе га белоглави суп, бела кања и брадан. Он пробија и једе кожу углавном лешина угинуле стоке. Ових дана је олакшао посао чуварима резервата који не морају да расецају стрвине како би белоглави супови јели месо са угинуле стоке – каже Дарко Ћировић, саветник у Специјалном резервату природе „Увац“.

Распон крила до 3,4 метра

– Црни лешинар који је ишчезао са ових простора пре око 120 година, виђан је пар пута раније, а пролетос је фотографисан и на Златибору. Знатно је крупнији од белоглавог супа па га с правом зову и суп старешина. Достиже тежину од 13-14 килогарама и има распон крила од 3,2 до 3,4 метра – објашњава Ћировић.

 

Жељко Дулановић, Блиц

Фото: Љубивоје Вранић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Које територије је Србија унела у Југославију – Историја која се прећуткује (видео)

4.5 (8) Из емисије Србија Глобал. Говоримо о државном праву Србије које проистиче из докумената …

Држава жели да зна ко вам шаље паре из Немачке: Нови закон уводи ред у дознаке

4.5 (2) ИМЕ свакога ко шаље новац из Србије, било да је прималац у земљи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *