fbpx

Цветковић за 1 долар усрећио државу смедеревском железаром

0
(0)

НАВОДНО ИЗНУЂЕНИ ПОТЕЗ, АЛИ ЋЕ ТРОШКОВИ ПАСТИ НА СРБИЈУ, ШТО ЋЕДОВЕСТИ ДО „НЕКИХ ПРЕРАСПОДЕЛА У РЕПУБЛИЧКОМ БУЏЕТУ“

  • Влада Србије није имала право да преговора са потенцијалним стратешким партнерима док није постала власник железаре. Премијер Цветковић  изјавио да су за железару заинтересоване фирме из Украјине, Русије и са Далеког истока, са којима ће бити вођени интензивни разговори
  • ФАКТИ: А „цела Србија“ прича да су се Американци „изгубили“ по договору са Немцима и да су Србија и њена Влада у томе били пуки статисти. Чак се нагађа да ће у Смедерево доћи Круп и да је Берлин због тога већ затражио од Београда да на пролеће започне чишћење корита Дунава… А, ево, прстом упиру на исток…

        БЕОГРАД, (ФоНет) – Председник Владе Србије Мирко Цветковић изјавио је да је данашњим потписивањем уговора о купопродаји између америчке компаније US Steel (USS) и Владе Србије држава постала власник железаре у Смедереву, за цену од једног долара.

        Цветковић је, после потписивања уговора о купопродаји и преносу удела са потпредседником USS за европско пословање Дејвидом Линтуром, рекао да Влада нема намеру да буде власник и управљач смедеревске железаре и да ће учинити максималне напоре да се одржи производња и пронађе стратешки партнер.

        „Треба да се у кратком року одреди ко ће бити вршилац дужности генералног директора, да бисмо имали особу која може да потписује, и то ће вероватно бити одређено у току дана“, изјавио је Цветковић.

        Према његовим речима, Влада Србије није имала право да преговора са потенцијалним стратешким партнерима док није постала власник железаре.

        Цветковић је изјавио да су за смедеревску железару заинтересоване фирме из Украјине, Русије и са Далеког истока, са којима ће бити вођени интензивни разговори.

        Када се сазнало да ће USS морати да због светске економске кризе напусти Србију, Влада Србије је имала две опције. Прва је значила да остане пасивна, да се железара затвори и да 5.400 радника остане без посла, а друга да је Влада преузме и пронађе што пре стратешког партнера, рекао је Цветковић.

        Он је изјавио да је куповина железаре изнуђени потез и да Влада мора да поднесе трошкове, тако да ће доћи до неких прерасподела унутар републичког буџета.

        „У склопу буџета ћемо пронаћи средства, а могуће је обезбедити и одређене банкарске кредите за текуће пословање. Нема нових издвајања у односу на она која су предвиђена, већ ће се извршити прерасподела, али буџет ће остати онакав какав је предвиђен“, рекао је Цветковић.

        Он је изјавио да је цена од једног долара, колико је плаћено за смедеревску железару, можда неуобижајена за српску, али не и за светску праксу.

        Нисмо навикнути да се нешто прода за један долар, зато што када дође до трансакција сви гледају нека средства, а не бизнис. Чињеница је да је USS у протекле две године пословао са губитком, рекао је Цветковић.

        Линтур је изјавио да је USS претходних година напорно радио на унапређивању пословања у Србији.

        „Глобална економска криза довела је до ситуације у којој се налазимо“, рекао је Линтур и додао да ће USS пружити сву неопходну помоћ у процесу транзиције железаре.

 

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Упозорење да Балкану прети сиромаштво: Србију могу извући само агресивне мере

5 (2) Да би се Србија носила са повећањем сиромаштва које Светска банка предвиђа за …

Железара ХБИС у Смедереву угасила једну високу пећ

5 (2) Кинеска железара ХБИС у Смедереву зауставила је производњу на једној од две високе …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *