Став

Да ли је могуће супротставити се глобалном рату Била Гејтса против живота?

У марту 2015. Бил Гејтс је током показао модел грипа за време наступања на TED Talk конференцији и најавио како ће изгледати највећа катастрофа нашег доба. Према његовим речима, стварна претња нашем животу нису „ракете, већ микроби“. Када је, пет година касније, пандемија коронавируса захватила планету попут цунамија, назвао ју је „светским ратом“. „Пандемија коронавируса поставила је цело човечанство против вируса“, ​​рекао је. Заправо, пандемија није рат, већ последица рата. Ратови против живота. Механичко размишљање заједно са машином за зараду ствара илузију одвајања човека од природе, приказујући природу као мртву, инертну сировину која треба да се експлоатише. Али ми смо део овог бинома. И ми смо део вироме. Биом (заједница биљних и животињских врста која има заједничке карактеристике за околину у којој постоје; могу се наћи на свим континентима – прим. прев.) и виром смо ми. Када ратујемо са биодиверзитетом наших шума, фарми и тела, водимо рат против себе.

ИЛУЗИЈА НЕОГРАНИЧЕНОГ РАСТА И НЕОГРАНИЧЕНЕ ПОХЛЕПЕ

Хитна здравствена помоћ због коронавируса неодвојива је од здравствених хитних случајева изумирања врста, губитка биодиверзитета и климатске кризе. Све ове хитне случајеве ствара механички, милитаристички, антропоцентрични поглед на свет који особу посматра одвојено и сматра је супериорнијом у односу на друга створења, бића које можемо поседовати и њима манипулисати. Све ове ванредне ситуације укорењене су у економском моделу који се заснива на илузији неограниченог раста и неограничене похлепе која нагриза планетарне границе и интегритет екосистема и врста.

Нове болести се појављују док глобализована, индустријализована, неефикасна пољопривреда напада станишта, уништавајући екосистеме и манипулишући животињама, биљкама и другим организмима без поштовања њиховог интегритета и здравља. Глобално смо повезани ширењем болести попут коронавируса, јер нападамо домове других врста, манипулишемо биљкама и животињама ради зараде и гајимо монокултуре. Када сечемо шуме, када на фармама производимо индустријске монокултуре и токсичну, не-хранљиву храну, када се наша исхрана погоршава употребом синтетичких хемикалија и генетским инжењерингом и када одржавамо илузију да су земља и живот сировине за профит, повезујемо се са њим. Повезујемо се са болестима, а не са биодиверзитетом, интегритетом, самоорганизацијом свих живих бића, укључујући људе, не са здрављем.

Према Међународној организацији рада, „од 1,6 од 2 милијарде радника у неформалној економији (који представљају најрањивије секторе тржишта рада) и од 3,3 милијарде у глобалној радној снази су у неповољном положају у погледу зараде за живот. То је због мера изолације и рада у секторима који су највише погођени“. Према Светском програму за храну, четврт милијарде људи суочиће се са глађу, а 300.000 људи могло би да умре сваки дан. То су такође пандемије које убијају људе. Убиство не може бити рецепт за спасавање живота. Здравље је живот и живи системи.

ИЗОЛАЦИЈА ЉУДИ ПОД МАСКОМ КОРОНАВИРУСА ЈЕ ЕКСПЕРИМЕНТ ЗА БУДУЋНОСТ БЕЗ ЧОВЕЧАНСТВА

Нема живота у здравственој парадигми коју Бил Гејтс и њему слични намећу свету. Гејтс је створио глобалне савезе да би наметнуо анализу и лекарске савете одозго. Даје новац за идентификовање проблема, а затим користи свој утицај и богатство да наметне решења за те проблеме. Ова шема доводи до његовог богаћења. Њено „финансирање“ на крају уништава демократију, биодиверзитет, природу и културу. Његова „филантропија“ није само филантрокапитализам, већ филантро-империјализам.

Пандемија коронавируса и изолација јасно су нам ставили до знања како се претварамо у предмете којима треба управљати, а наша тела и мозак у нове колоније које су нападнуте. Царства стварају колоније, те колоније окружују живе аутохтоне заједнице и претварају их у изворе сировина од којих се може профитирати. Ова линеарна, експлоататорска логика није у стању да разуме интимне односе на којима се заснива живот у природном свету. Она не види биодиверзитет, циклусе обнављања, вредност давања и дељења и снагу и потенцијал самоорганизације и правичне сарадње. Она не види нечистоће које ствара и насиље које изазива. Продужена изолација под маском коронавируса постала је лабораторијски експеримент за будућност без човечанства.

ГЕЈТС ДОБИО ПАТЕНТ КОЈИМ ПОСТАЈЕ ВЛАСНИК НАШИХ ТЕЛА И УМОВА

Године 2020, 26. марта, на врхунцу пандемије коронавируса и изолације, Мајкрософт је добио патент од Светске организације за интелектуалну својину. У овом патенту се каже: „Активности људског тела повезане са задатком који је представљен кориснику могу се користити у процесу рударства система криптовалута“. „Активност људског тела“ коју Мајкрософт жели да користи повезана је са лучењима тела, активностима мозга, активности органа, покрета тела, протока крви, покретање очију, изрази лица, контракције мишића и друге активности које се могу уклонити електронским сензорима и затим представљени у облику фотографија, таласа, сигнала, текстова, бројева, степени и других врста информација.

Овај патент је, заправо, интелектуална својина над нашим телима и умовима. У колонијализму, колонијалисти осигуравају право да одузимају земљу и ресурсе аутохтоним народима, уништавају њихову културу и суверенитет и често и њих саме истребљују. Овај Мајкрософтов патент даје корпорацији право да користи наша тела и умове као колоније. Они нас виде као изворе сировина – података извађених из нашег тела. Уместо слободних, духовних, свесних и рационалних бића која могу доносити одлуке и доносити одлуке мудрим и моралним ставом о последицама наших поступака по природни и друштвени свет чији смо део и са којим смо нераскидиво повезани, спуштени смо на ниво „корисника“. А „корисник“ је потрошач који у овом дигиталном царству нема избора. Али ово гледиште није јединствено за Гејтса. У ствари, ова злокобна пракса постала је норма – колонизација умова, тела и духова наше деце пре него што схвате шта су слобода и независност, почев од најугроженијих.

У мају 2020. године, гувернер Њујорка Ендрју Куомо најавио је партнерство са Гејтс фондацијом за „обнову образовања“. Куомо је Гејтса назвао визионаром и рекао да је пандемија створила „историјски тренутак у којем можемо заиста применити и промовисати Гејтсове идеје“. Заправо, Гејтс већ две деценије покушава да уништи систем јавног образовања у Сједињеним Државама. За њега су студенти извори података. Прикупља метричке податке попут похађања наставе, уписа на факултете и постигнутих резултата из математике и читања у школама, јер их је лако сакупљати и анализирати. У реструктурирању образовања, деца ће се надгледати помоћу надзорних система како би се проверила њихова будност у учењу на даљину. Ово ствара тоталитарни систем у којем се деца никада неће вратити у школу, неће моћи играти и комуницирати са пријатељима. Ово је свет без друштва, без веза, без љубави и пријатељства.

Када погледам будући свет технократских барона попут Гејтса, видим човечанство у којем постоји још више поларизације и „сувишних људи“ којима није место у новом царству. А они који уђу у ново царство биће само дигитални робови. Међутим, ми се можемо одупрети. Можемо припремити алтернативну будућност, побољшати демократију, повратити своје достојанство, оживети земљу као Једну Земаљску породицу, богату разноликошћу и слободом, једну у нашој међусобној повезаности. Ово је здравија будућност. За њу се морамо борити. То је оно што морамо захтевати. Дошли смо на ивицу изумирања. Да ли ћемо дозволити да наше човечанство, које се састоји од живих, свесних, интелигентних и слободних бића, буде уништено машином похлепе, колонизацијом и уништењима која је измакла контроли? Или ћемо зауставити овај машину, спасти нашу човечност, слободу и достојанство и заштитити живот на Земљи?

Превео Зоран Милошевић / Балканска геополитика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Ништа се не може против слободне воље човека која је дар Божији. Ако нашу слободну вољу очувамо здравом, онда ће нас свака њихова присила учинити само Богу ближима! Зато се наведени у тексту уз помоћ лукавога на све начине довијају не би ли нас под теретом притисака натерали да се слободно препустимо злу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!